Черната ряпа е най-горчивата, но и най-полезната. Този вид ряпа не съдържа голямо количество витамини, но съставът на този зеленчук е идеално балансиран.

Черната ряпа е двугодишно зеленчуково растение широко разпространено по цяла Европа, Азия и Северна Америка. За предпочитане е това растение да се засява в богата на хумус и влажна почва.

Всички репи са кореноплодни растения и се използват и с терапевтична цел. А за храна се използват, както кореноплодите така и пресните листа на този зеленчук.

Полезни свойства

Черната ряпа съдържа белтъчини, въглехидрати във вид на захароза и фруктоза, мазнини, провитамин А /каротин/, ретинол /витамин А/, витамин В9, К, аскорбинова киселина, микроелементи, желязо, калций, фосфор, магнезий, натрий, калий, цинк.

Големите количества макро- и микроелементи превръщат черната ряпа в ценен източник на хранителни вещества, особено в началото на пролетта, когато човешкото тяло е предразположено към различни заболявания.

Употребата на кореноплода на този зеленчук /поради високото съдържание на растителни влакна/ благотворно въздейства на храносмилателната система на човека, нормализира чревната функция и подхранва тъканта на стомашно-чревния тракт.

Черната ряпа е препоръчително да се употребява като профилактично средство срещу простудни заболявания, бъбречно-каменна болест и срещу атеросклероза.

Този зеленчук съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ензими, фитонциди, етерични масла, белтъчини и аминокиселини.

Черната ряпа подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета, подпомага храносмилателните процеси. Също така е и природен аналог на антибиотик с широкоспектърно действие, премахва излишната течности от организма.

По количеството на фитонциди /етерични масла/ черната ряпа се приравнява на лука и хряна. Именно фитонцидите придават на зеленчука специфичен горчив вкус.

Етеричните масла на този зеленчук притежават бактерицидни свойства и както бе по-посочено по-горе, може да замени дори и антибиотиците.

Поради това е желателно черната ряпа да се включва в менюто на болните от бронхит, пневмония, коклюш, ангина, грип, а също и при дисбактериоза, а също и при дисбактериоза за възстановяване на баланса на чревната микрофлора.

Благодарение на повишеното съдържание на калиеви соли този кореноплоден зеленчук е подходящ за употреба от хора с повишено кръвно налягане и проблеми с пропускливостта на кръвоносните съдове.

Ряпата способства за разтварянето на шлаките в жлъчните пътища и жлъчния мехур, на отложените минерални соли като натриев хлорид по кръвоносните съдове, бъбречното легенче и пикочния мехур.

Сокът от черна ряпа е силно жлъчегонно средство, поради това ако в жлъчните пътища се съдържат много минерални соли, преминаването на жлъчната течност е затруднено и болките в черния дроб са неизбежни.

Тези болезнените усещания могат да бъдат облекчени, ако се постави топъл компрес в горната дясна част на корема. Ако болките са нетърпими продължете процедурата, докато сокът от черната ряпа не достигне жлъчния мехур и жлъчните канали.

Обикновено болката се усеща само в началото на приема на този сок и след няколко дни напълно отзвучава.

Противопоказания при употреба на черна ряпа

Не се препоръчва употреба на черна ряпа при заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, като гастрит с повишена киселинност, ентероколит, в стадий на обостряне на гломерулонефрит и при неотдавна прекаран инфаркт и при токсична гуша и бременност.

Употребата на сок от черна ряпа е противопоказно при заболявания на сърцето, бъбреците, възпаления на стомашно-чревния тракт, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.