Португалски лекари предупреждават, че билковите кремове за кожа и други препарати на основата на някои растения могат да намалят ефекта от лечението на рак на гърдата.

Джинджифил и женшен затрудняват лечението на рак на гърдата

Професор Мария Кардозу, експерт хирургия при рак на гърдата, в свое изказване на ежегодна конференция „Съвременно лечение на рак на гърдата” разказва, че в късни стадии на болестта често се засяга и кожата.

Много онкоболни жени се опитват да облекчат симптомите с помощта на кремове и различни билкови препарати. Но именно така може да се забави заздравяването на тъканите и да бъде намален ефектът от хормонална или химиотерапия.

В списъка с билкови препарати, които не трябва да се използват при лечение на рак на гърдата, са: куркума и женшен, които потискат съсирването на кръвта, вследствие на което се забавят процесите на възстановяване на тъканите.

Също чесънът и джинджифилът вредят повече, отколкото помагат, затова не е препоръчително да се приемат под каквото и да е форма при рак на гърдата.

Съществуват и други билкови средства, които опитват да използват пациентите, въпреки липсата на доказателства за тяхното положително влияние и възможните рискове.

Болните крият, че приемат билкови препарати

Проблемът е в това, че не всички онкоболни жени казват на своите лекари с какво още опитват да се лекуват. Но повечето химиотерапевтици не са съвместими с народните методи, които сами по себе си се явяват допълнителен удар по организма, който вече е изтощен от рака.

Според професор Кардозу, е разбираемо, че развиващите се увреждания на кожата създават допълнителен физически дискомфорт и стрес.

Но препоръка към онкоболните жени е да се съсредоточат върху лечението на рака, назначено от лекар, а също и за борба със стреса – с помощта на йога, иглотерапия.

Кратките разходки сред природата също помагат на изтощения организъм по-бързо да се възстанови от онкологичното заболяване.

Билковите препарати често реагират със силните лекарства, които се използват за химиотерапия, и вместо да се постигне подобрение, напротив, здравословното състояние се влошава.