Немският парламент одобри задължителната ваксинация против морбили за деца. За това законодателно разрешение, обусловено от нарастване на заболеваемостта по целия свят, гласуваха 459 депутати от Бундестага, против – 89, въздържали се – 105.

Отказ от ваксина - нарушение на закона в Германия от 2020 г.

Правителството на Федералната република подкрепи този законопроект още през юли.

Сега на родителите, които отказват да ваксинират децата си, се налага глоба 2500 евро, а  самото дете не може да бъде записано на детска градина и на училище.

Ваксинацията против морбили е задължителна за възпитатели в детски градини, персонал на болници и за бежанци.

Ваксинираните при необходимост трябва да представят документи, които я потвърждават. Законът влиза в сила от март 2020 г.

Министърът на здравеопазването на Германия обяви, че този закон пази децата, а тези, които са го подкрепили, са постъпили отговорно по отношение на цялото общество.

В Германия през изминалата година бяха регистрирани 543 случаи на морбили, а през тази – 400.

Ваксината против морбили обикновено е тривалентна + паротит и рубеола, такава е включена и в задължителния имунизационен календар и на България.

За закупуването на ваксини, които са в рамките на безплатното здравно осигуряване на деца до 18 години и учащи до 26 години, се отделят всяка година по над 80 млн.лева.

И Великобритания планира да направи ваксината против морбили задължителна

Това законодателно разрешение се следи и от поддръжниците на задължителната ваксинация и в други държави.

Министърът на здравеопазването на Великобритания през септември обяви, че британското правителство обмисля да предложи на Камарата на общините аналогични мерки.

Във Великобритания водещи учени не стигат до консенсус по повод задължителната ваксинация.

Много от тях смятат, че ако ваксината стане по-достъпна за хората, то проблемът с опасните инфекции, които доскоро се водеха за изчецнали, ще бъде решен.

Те отбелязват, че антиваксърското движение, макар и да е от значение, не среща широка обществена подкрепа.

У нас отказът на родител да ваксинира детето си се смята за административно нарушение, като наказателните постановления се издават от директорите на Регионалните здравни инспекции.

Преди няколко дни в медиите излезе информация за съдебен прецедент на Сливенския административен съд относно определянето като дискриминация отказа на детска градина да запише дете, което не е ваксинирано.

Решението не е влязло в сила и предстои да бъде обжалвано пред 3-членен състав на ВАС.