Възпаление, зачервяване на очите и сълзене – тези офталмологични симптоми могат да се наблюдават при коронавирусна инфекция. Затова се съобщава в доклад, публикуван в рецензирано издание за офталмология.

COVID-19 може да предизвика и конюнктивит

Лекарите от централната болница на китайския град Ичан – провинция Хубей, анализирали състоянието на конюнктивата – лигавицата на очите, а също и носоглътката, при 38 души, страдащи от COVID-19, лекували се в болница в периода от 9 до 15 февруари 2020 г.

При 28 от тях вирусните частици били открити в секрети от носа и от гърлото, а при двама вирусът е открит в слъзните секрети от конюнктивата на очите.

При 12 в очите се наблюдавали различни проявления, свързани с вирусна инфекция – конюнктивит, зачервяване на лигавицата, оток и повишено сълзене.

Макар и наличие на SARS-CoV-2 в сълзите да е установено само при двама души, лекарите предполагат, че е възможен и такъв път за предаване на вируса.

Конюнктивит в редица случаи е и първият симптом на заболяването, това разказа китайски лекар, който член на национална група на експертите по пневмония.

Защитните очила предотвратяват заразяване с коронавирус

Самият той предполага, че се е заразил с коронавирус, тъй като не е сложил защитни очила при преглед на пациент по време на посещение на екип от експерти от Ухан.

Няколко дни преди началото при него се развива конюнктивит. Така има съобщения, които показват, че вирусът може да предизвика конюнктивит и да се предава при попадане на заразени капки върху конюнктивата.

Затова и хората, които се обръщат към офталмолог по повод конюнктивит, имат респираторни симптоми, и наскоро са се върнали от чужбина, особено от Западна Европа, е много вероятно да са заразени.

У нас от преди около 10-тина дни всички, които влизат в България от чужбина подлежат на 14-дневна задължителна карантина.

Отказът да бъде издадена заповед за поставянето на карантина подлежи на административно наказание в размер на 5000 лв.

Нарушаването на карантината, което се състои в напускане на дома, пък директно води до образуване на досъдебно производство и присъда.