Жени от всички възрасти пускат слухове за потенциални съперници в борба за мъжко внимание, установили психолози.

Те свързват това с женска неувереност в себе си и исторически създалата се ситуация

Изследователите се надяват, че новите данни позволяват на самите жени да преразгледат отношенията помежду си.

И млади, и възрастни пускат слухове за потенциални съперници, конкурирайки се за мъжко внимание, установиха американски учени.

По-ранни изследвания, в които били разгледани 137 различни култури, установили, че женската конкуренция за мъже присъства сред 91% от тях.

Исторически се установява статуквото, че процъфтяването на семейството зависело от мъжа.

Днес това вече не играе толкова голяма роля – жените получиха достъп до образование и работа.

Но загубата на един от източниците на доходи съкращава количеството ресурси за възпитание на деца, а бракоразводният процес е свързан с много голям стрес.

Това означава, че задържането на мъж, както и преди, влияе на живота на жената и на нейното семейство

Освен това, репутацията на жената е определящ фактор дали ще успее да създаде стабилна връзка с мъж, приятелство или професионални успехи.

Изследване показва, че клюките могат да променят светогледа на жената в обществото.

Хората са склонни да отдават голямо значение за отрицателната информация за дадена личност, защото смятат, че говори много повече за характера, отколкото положителните факти.

5 изследвания показват, че младите девойки в същата степен както и зрелите жени, са склонни да сплетничат за други дами.

Те са по-склонни да разпространяват информация, която опорочава нечия репутация, ако жената е красива, предизвикателно облечена или флиртува с техния партньор.

Освен това, колкото по-склонна е жената да се конкурира, с толкова по-голяма охота пуска слухове.

В първото изследване взели участие 111 души – 48 мъже и 63 жени на възраст 19-65 години.

На участниците била показана снимка на привлекателна жена на име Франческа.

Предложено им било да си представят, че тази жена ще се появи в тяхното обкръжение и да оценят по 7-бална система нейния морален облик, своето желание да станат нейни приятели, за интимни ласки, срещи и брак.

Жените поставяли оценки само по първите 2 точки

След това следвало отново да оценят своите намерения в съответствие с 10 твърдения за личността и начина на живот на Франческа.

Част от тях описвали Франческа като жена, която спи с всички наред, изневерява на своя приятел, предразположена е към затлъстяване и подозират, че е бременна.

Останалите смятали, че Франческа харчи пари за благотворителност, говори на 4 езика, пътешества по цял свят и пее прекрасно.

Предразположението към затлъстяване по никакъв начин не повлияло на мъжкия интерес, но неочаквано направило Франческа по-симпатична за жените

Информацията за възможна бременност също била причина за благоразположение от страна на дамите

Интересното е, че желанието да се сприятелят с пътешестващата по света Франческа мъжете оценили на 5.58 точки – най-високата оценка от всички 10 твърдения.

А за желанието за интимни ласки било оценено само на 3.85.

Възможността да се оженят за предполагаемо бременната Франческа мъжете оценили на 2.17 точки.

А ако не била бременна и била болна от венерически заболявания или изневерявала на предишния си приятел, не получава повече от 1.5 точки.

При жените Франческа предизвиквала най-голяма симпатия, ако пътешествала по света, харчила пари за благотворителност и била умна.

А най-голяма неприязън – свободният полов живот, венерически заболявания и изневери на бившия.