Зелените пространства около дома са наистина голям плюс. Често четем и слушаме, че големите градове са най-негодното място за живот от гледна точка на здравето. Но какво показват по този повод резултатите от научни изследвания?

Как мястото на живеене влияе на здравето

Безпокои ви замърсяването на околната среда или нивото на стрес, който изпитвате? Тогава най-вероятно не веднъж сте замисляли да напуснете града и да отидете някъде, където е зелено и спокойно, и въздухът е чист. Или поне тази мисъл от време на време ни навестява, не е ли истина?

На чист въздух, а още по-добре – в планината или покрай морето, и може и да не се сдобиете с щастие, но здравето ви ще се подобри, поне така се предполага. И се смята, че този факт е потвърден отдавна от науката.

Основаните на фактически данни изследвания, които биха могли да покажат кои места са за живеене, се отразяват най-добре на здравето, са много малко.

Може да се потвърди, че в града е най-добре да се живее в близост до парк, там е по-ниско нивото на замърсяване на въздуха, по-малко е шумът, и е по-прохладно.

Откритите природни пространства обикновено благоприятстват физическата и обществената активност, което само по себе си е полезно.

Времето, прекарано сред природата, понижава нивото на стрес. Когато се разхождаме или стоим под дърво, кръвното налягане и честотата на пулса намалява.

И нашият организъм започва да образува повече лимфоцити – така наречените естествени убийци, главните клетки на имунната система, които улавят вируси или злокачествени клетки.

Все още не е ясно на какво се дължи това, но хипотезите са няколко. Една от преобладаващите гласи, че природните пространства действат като оазис на спокойствието в градското ежедневие.

Защо да не се местим на село

Казаното по-горе обаче съвсем не означава, че градските жители следва да изоставят всичко и да се преместят на село.

Жителите на големите градове в САЩ по-често страдат от астма, алергии и депресии. Но същевременно те в по-малка степен са предразположени към затлъстяване, самоубийства, по-рядко загиват при нещастни случаи. В старостта те са по-доволни от живота, и като цяло живеят по-дълго от техните връстници на село.

Макар и градовете да се свързват със замърсяване на въздуха, престъпност и стрес, животът на село също не е лишен от сериозни недостатъци. Например, насекоми, пренасящи болести, паяци, кърлежи, могат да отровят идилията на живота сред природата.

В някои случаи замърсяването на околната среда извън градовете може да е сериозно – например, в Индия, през 2015 г. то става причина за смъртта на 1,1 млн. души, от които 75% живеят на село. Това е основно, защото жителите на селата се излагат на по-голям риск, като дишат продукти от изгаряне – както по време на селскостопански дейности, така и у дома, при горене на дърва и кравешки тор, използван като гориво в домашните огнища.

В Индонезия практиката по изсичане и изгаряне на гори става причина за токсичен смог, който остава с месеци, понякога от него страдат и съседните държави – Сингапур, Малайзия и Тайланд.

Как е в планините, наистина ли е по-чист въздуха

Наистина във височина замърсяването на въздуха се понижава. Но опитът да се преместим да живеем над нивото, където е най-силно замърсяването може да създаде други проблеми.

Макар и тези, които живеят на места, разположени над 2500 метра над морското равнище, по-рядко да умират от сърдечно-съдови заболявания, инсулти и някои видове рак, данните показват, че за тях се повишават рисковете от хронични заболявания на белите дробове или бронхиални инфекции.

Така ако избираме, то най-добре за здравето, е да живеем на височина от 1500 метра до 2500 метра. У нас най-високите села са разположени между 1400 и 1600 метра, а населени места на толкова високо няма разположени, затова и възможностите за избор са по-ограничени.

Повечето хора у нас избират селата, които са в близост до големите градове – около София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и т.н. Там имат достъп до здравеопазване, социален живот и други услуги, това се вижда и по цените на имотите в селата около градовете.

Също така има данни, че в по-добро здраве са хората, които живеят покрай морето. У нас въздухът покрай морето е по-чист, заради ветровете, които често духат.