Ето кои ястия и напитки могат да ни върнат към живота.

Да предположим, че вече сме посрещнали Новата 2022 г., изпили сме всички напитки. Настъпва 1 януари, началото на кратка ваканция.

Какво да закусим в утрото на 1-ви януари

С каква закуска да започнем новогодишната утрин, за да се възстановим максимално ефективно след бурно отбелязаната отминала нощ, в която сме посрещнали 2022 г.

Алкохолът и множеството мазни ястия са се превърнали в удар за черния дроб и за жлъчния мехур.

За възстановяването на образуването и оток на жлъчка ще помогне чаша топла минерална газирана вода.

Първото, което трябва да направим, е да я изпием, за да могат метаболитните процеси да се забързат, а след това да пристъпим към приготвянето на закуска.

Единно мнение за това каква трябва да бъде закуската при махмурлук, няма. Ориентирайте се по своите желания, но все пак се постарайте да избягвате твърде тежка храна.

1.Овесена каша във вода или растително мляко

Отлично ястие за утрото на 1-ви януари. В кашата има всичко необходимо за отслабения организъм – магнезий, йод, желязо, цинк, калий, витамин Е, В, а също и PP и H.

Овесената каша образува защитен филм върху стомаха и се нормализира функционирането на стомашно-чревния тракт.

Ако допълните овесената каша с малини или ягоди, макар и да е трудно да се намерят в този сезон, както и къпини и сини боровинки, то антиоксидантният ефект се усилва.

Това е важно, защото разпадът на алкохола и вредните наситени мазнини се съпровожда с образуване на свободни радикали, които могат да увреждат клетки на организма на молекулярно ниво.

Този процес се забавят от антиоксидантите, те помагат за запазване на здравето и за младостта на клетките.

2.Английска закуска

Някои предпочитат закуска в английски стил, който може да се характеризира като калорийна бомба с високо съдържание на мазнини и белтъчини. В ястията има и полезни свойства.

Така, например, яйцата, богати на белтъчини, витамини А, Е и В12, мастни киселини омега-3, холин и желязо, а също и се смята за отличен източник на аминокиселини.

Цистеин – аминокиселина, която съгласно изследванията, може да намали симптомите – махмурлук, гадене, главоболие и безпокойство. Това вещество се съдържа в голямо количество в яйцата и в бекон – незаменими съставки на английската закуска.

Ако добавите още и зеленолистни зеленчуци, например, спанак, то допълнително организмът се насища с фибри и антиоксиданти.

3.Супа с костен бульон

Класика на закуските, които се ядат при махмурлук. Основата на супата е костен бульон, сварен от обрезки на труп на крава.

Тайната на вълшебното действие на махмурлука е прост – от костите в голямо количество се отделя желатин – природен адсорбент.

И разбира се, течната супа попълва недостига на вода в организма, която се чувства остро при махмурлук.

4.Полезни напитки

След Нова година привържениците на здравословния начин на живот могат да приготвят смути, за да се възстанови водния и киселинно-алкалния баланс. Напитката може да се направи на пресен или замразен банан, да се добави сок от цитруси, джинджифил, ленено семе и чия.

Ако искате да е нещо по-мазно, то може да се използва кокосово мляко или авокадо. За повече свежест добавяйте в сместа краставици и мента.

Този наситен с фибри и витамини коктейл бързо отключва процесите на храносмилане и отделяне на вредни вещества. Само помнете, че смутитата е необходимо да се пият бавно и да се предъвкват също както и храната.

Бързата им изпиване предизвиква тежест в корема. Можем предварително да си гарантираме лесно измъкване от махмурлука, като попълним запасите от кокосова вода.

В напитката е много високо съдържание на калий – 620 мг на 330 грама напитка.

Калият подобрява обмяната на веществата, възстановява балансът на електролитите, което се отмива с алкохола, а също и нормализира кръвното налягане и добре влияе на сърдечно-съдовата система.

5.Ферментирали храни

Против махмурлук също могат да оказват ферментирали храни – кисело мляко и кисело зеле. В последната също е високо съдържанието на електролити.