Горещите летни дни бяха заменени с хладни и мрачни на есента, някъде това стана по-плавно, другаде по-рядко, температурите на въздуха се понижиха, слънцето от четвъртък насам не се е показвало, започнаха дъждове, предстоят и ветровити дни. Предходният уикенд, въпреки студените утрини, през деня слънцето успяваше добре да стопли, но сега е мрачно и дъждовно вече втори ден.

С влагата, хладът и липсата на слънце нараства и рискът от заболявания – простудата е нещо съвсем обичайно за есента. Имунната система при смяната на сезоните може да отслабне.

Стрес, недостиг на витамини и микроелементи, напреднала или ранна възраст, бременност и други причини, това са фактори, под влиянието на които имунната система може да отслабне, и тогава организмът става лесна мишена за различни заболявания. Затова е необходима помощ под формата на подкрепа за организма.

На какво трябва да се обърне внимание

Предупреждаващи сигнали от организма през междинните сезони са следните фактори, отбелязват имунолози:

  • Често разболяване и бавно оздравяване – продължително протичане на болестта;
  • Постоянна умора, меланхолия;
  • Недоспиване.

Тези признаци сигнализират за недостиг на витамини, който може да доведе до това да не се чувстваме добре, вялост, невъзможност, да се съсредоточим върху нещо важно.

Сами да открием недостиг на витамини съвсем не е лесно. Причина за дефицит на витамини и минерали могат да бъдат и различни нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. Затова ако усещате недостиг на витамини в организма, то по-добре да уточните тази диагноза с лекар.

Какви витамини са най-нужни през есента

В различните ръководства на здравното министерство се отбелязва, че има редица витамини, които могат да се определят като есенни. Така например, смята се, че организмът се нуждае от аскорбинова киселина, витамини Е и А.

Витамин С е антиоксидант и играе особена роля в обмяната на веществата, а също и в окислително-възстановителните реакции, отговаря за укрепването на имунитета. Витамин С е най-много в зелето, лимоните, кивито, лимоните, ябълките.

Витамин Е поддържа имунитета и участва при образуването на хормони, освен това предпазва от свободни радикали. Съдържа се в ядките, зърнените и бобовите и т.н.

Витамин А участва в окислително-възстановителните процеси, способства за нормалната обмяна на веществата, необходим е за ръста на нови клетки и забавя процесите на стареене.

Също предпазва от простуди и инфекции на дихателните пътища. Негов източник са кравето масло, зелени и жълти зеленчуци, например, моркови, тиква, чушки и други.

Как да попълним запасите

За да заредим своите батерии с витамини, е необходимо да обърнем специално внимание на това, с което се храним. Особено важно е това за есента, когато идва времето за събиране на реколтата, от която можем да си набавим всичко необходимо, за да се чувстваме добре.

Затова е необходимо да започнем да следим за това, с което се храним. Най-голямо количество витамини се съдържат именно в пресните плодове и зеленчуци. Препоръчва се консервиране и замразяване на растителни продукти, за да можем да ги употребяваме по-късно и да си набавяме необходимите витамини.

Това се отнася и за любимия на всички витамин С, който в достатъчно количество се съдържа в продукти като шипки, чушки, боровинки, магданоз, брюкселско зеле, ябълки, ананаси, цитрусови.

При пълноценно балансирано хранене дневната норма аскорбинова киселина може да се осигури без витамини от аптеката, тоест на таблетки.

На фона на изобилието от плодове и зеленчуци не трябва да забравяме, че организмът се нуждае от месо, риба, млечни продукти. Те също влияят на баланса на витамините.

Да добавим отвън

Необходимо ли е да започваме да приемаме мултивитамини? Това е актуален въпрос както през есента, така и през пролетта.

Комплексните витамини рядко са подходящи при недостиг, който е необходимо да се изясни, и едва тогава след лекарско предписание, да се приемат.

В случаите, когато балансът на витамините се възстановява естествено, и запазваме бодрост и добро разположение на духа при студено време. Също сме защитени от вирусни инфекции със силния имунитет.