Потта е нужна на човека, но създава немалко проблеми, тъй като се притесняваме заради външния вид, например, мокрите петна под мишниците, например, заради появата на неприятна миризма. Възможно е да се появят, дори и при тези, които следят много за хигиената си, потни длани в неподходящ момент.

В такива моменти много хора биха мечтали да не се потят изобщо, а всъщност липсата на пот, това е още един голям проблем, отбелязват специалисти.

При анхидроза рязко намалява или се преустановява отделянето на пот. Заболяването води до сухота на кожата, развитие на дерматит, разстройство на терморегулацията, намаляване на толерантността към физически натоварвания, изразена интоксикация.

Острата обща анхидроза увеличава риска от нарушаване на жизненоважни функции на организма, затова и такива хора са под периодично лекарско наблюдение.

Защо потните жлези не работят и опасно ли е

Сред причините за възникване на недостатъчност на потните жлези е нарушение на формирането на придатъците на кожата по време на вътреутробното развитие, липса на адекватна нервна стимулация.

На развитието на процеса могат да повлияят функционални нарушения на организма, наследствени заболявания, неврологични нарушения, страничен ефект на лекарствата, кожни болести и увреждания на най-големия орган на човешкото тяло.

При норма регулацията на поотделянето се осъществява рефлекторно, с отчитане на телесната температура на тялото, на кръвта и други фактори, подчертава специалистът.

При вродена анхидроза е възможно да се наблюдава симптоми като:

  • Липса на коса и косми;
  • Деформация на лицевите кости;
  • Изменения на формата и на количеството зъби.

С това неприятностите не свършват. При хронична генерализирана анхидроза се повишава чувствителността към студено и топло. Кожата при такива болни е тънка и суха, с локална хиперкератоза.

Сърбеж, зачервяване, сухота, лющене на кожата на откритите участъци на тялото са постоянни и се усилват при ниски температури.

Какво е решението

Какво може да се направи при такава ситуация? Тези, които са болни от подобна патология, е необходимо да предпазват кожата от ултравиолетови лъчи, тоест от слънце, сух въздух и вятър с дрехи. Също е необходимо овлажняване – използване на специални лосиони и кремове.

За облекчаване на състоянието се препоръчва ограничаване на физическите натоварвания, а също изключване на прегряването.

Разбира се, не трябва да се опитваме да лекуваме и да коригираме ситуацията сами. Колкото се може по-рано, е необходима консултация с лекар.

Своевременното поставяне на диагноза и адекватно лечение позволяват избягване на усложнения и увеличаване на продължителността на живота.

Специално внимание трябва да се отделя на децата. При бебетата с анхидроза е необходим контрол на телесната температура, недопустимо е неконтролируемо топлинно въздействие.

Подрастващи и възрастни с цел избягване на хипертермия е препоръчително да приемат повече течности, да използват специални охлаждащи дрехи.

Да се определи, че нещо не е както трябва, може да се направи по липсата на потни секрети във вдлъбнатините на подмишниците, по слабините, гърба, лицето и челото, световъртеж, зачервяване на лицето, обща слабост, повишение на телесната температура.

Усложнения на проблема при анхидроза

Основното усложнение на това състояние е нарушение на терморегулацията и прегряване на организма. Особено опасно това за децата.

Усложненията при анхидроза се развиват бързо, затова е необходимо, колкото се може по-бързо пациентът да бъде откаран до лечебно заведение, за оказване на квалифицирана помощ.

Закъснялото лечение влошава прогнозите при протичане на заболяването. Лекарят също предупреждава, че освен проблем с терморегулацията, анхидрозата се последва и от опасни усложнения като дисфункция на бъбреците и на черния дроб, сгъстяване на кръвта с поява на признаци на недостатъчна сърдечна дейност.

Болните от анхидроз е препоръчително да се придържат към здравословен начин на живот, балансиран хранителен режим, преустановяване на приема на средства, които неблагоприятно влияят на потните жлези.

Не трябва да се забравя и за профилактиката. За намаляване на рисковете от проявление на болестта е препоръчително провеждане на процедури по миостимулация, мануална терапия, лечебна физкултура, подчертават специалисти.

Това допринася като цяло за подобряване на прогнозите за развитието на болестта и за повишаване на качеството на живот на болния.