Дори и ако не са диагностицирани с болест на сърцето, диабетиците, които не избягват сърдечно – рискови навици като тютюнопушене и състояния на повишен холестерол, са с по-голям риск от сериозни болести на сърцето. Те могат да доведат дори и до смърт, според ново проучване.

Една трета от хората с диабет, които нямат сърдечно-съдови заболявания,  може да бъдат покосени от сърдечно-съдови „събития” като инфаркт и инсулт – и 7 процента от смъртните случаи се дължат на неадекватен контрол върху рисковите фактори за сърцето.

Това означава, че тези сърдечни инциденти и смъртни случаи могат да бъдат избегнати, ако се обърне внимание на известните рискови фактори.

„Изводът от това проучване е, че хората с диабет могат да намалят риска от сърдечно-съдови инциденти. Пациентите трябва да работят заедно със своя консултант, за да създадат план, включващ цели и стратегии за намаляване на риска”, заяви водещият автор Габриела Васкес-Бенитез, научен изследовател в HealthPartners,  институт за образование и изследвания в Минеаполис, Минесота.

„Това може да включва редовни посещения, грижи, профилактични и лабораторни прегледи, както и измерване на теглото и кръвното налягане”, каза тя.

Рисковите фактори за сърдечно-съдови проблеми при диабет са добре известни. Това са виското кръвно налягане, пушене и лошият контрол на кръвната захар. Ако се обърне повече внимание на тези рискови фактори, процентът на диабетиците със сърдечни проблеми ще намалее, твърди екипът на изследването.

Има близо 25 милиона американци, които страдат от диабет и ако сегашните тенденции продължат, повече от един на всеки трима възрастни може да развие заболяването.

Авторите отбелязват, че с напредъка на медицината са се подобрили и грижите за здравето при хора с диабет, особено когато става въпрос за риска от сърдечно-съдови проблеми. Но за диабетиците тежестта от заболяванията на сърцето все още остава.

В изследването, Васкес-Бенитез и нейният екип анализират данни за близо 860 000 възрастни с диабет. Те наблюдават за значими сърдечно-съдови усложнения като инфаркт и сърдечна недостатъчност, както и смъртни случаи, поради четири рискови фактора : високо кръвно налягане, нива на LDL холестерол, тютюнопушене и нивата на кръвната захар през последните месеци.

Изследователите подчертават, че рискът при хората с диабет, които преди това са имали някакъв вид сърдечни заболявания, е по-голям в сравнение с тези, които преди това са нямали подобни проблеми.

„Отлагането на усложненията от диабета е възможно, не само при сърдечно-съдови инциденти, но и за проблеми като увреждане на нервите и бъбречни заболявания.

Въпреки че диабетът има генетичен компонент, има начин, по който може да се намали рискът от инфаркт, инсулт и смърт”, каза Дебора Грийнууд, медицинска сестра и президент на Американската асоциация по диабет.

„Понижаването на кръвната захар, LDL холестеролът и кръвното налягане, както и отказването от тютюнопушенето може значително да намалят риска”, добави тя.

„Всички възрастни хора над 45 трябва да се изследват за диабет, за да може болестта да се диагностицира и лекува по-рано”, заяви Грийнууд, която не е участвала в изследването.

Учените смятат, че хората с диабет се нуждаят от лекар, който да разработи специален план, по който рискът от други заболявания да бъде намален.