Джет лаг или казано с други думи нарушаване денонощните ритми на организма представлява синдром, свързан с несъответствието на вътрешния часовник на човешкото тяло с реалностите на нашето ежедневие.

Наистина, всеки от нас, който е пътувал през няколко часови пояса, със сигурност е усещал необяснима умора, страдал е от безсъние и известно време е бил без настроение.

Но това явление крие в себе си повече рискове от обикновената сънливост или липсата на настроение. Както показали резултатите от мащабните епидемиологични изследвания, публикувани в списание Current Biology /публикация Cell Press/, джет лагът също има своя принос и в растящата „вълна“ от затлъстяване.

„Ние открихме нов синдром в съвременното общество, който не се признаваше до настоящия момент“ – заявява професор Тил Роенберг от Мюнхенския университет.

„Това се отнася до нарастващата разлика между ежедневния график на физиологичния часовник и реалното време.И в резултат на това хората хронично не си доспиват. Освен това, те често пушат и употребяват повече алкохол и кофеин. Сега ние благодарение на нашите изследвания доказваме, че джет лагът също е един от факторите водещи до затлъстяване.“ – продължава още той.

Как било проведено изследването?

За да изясни колко е голям проблемът в действителност, група учени начело с професор Роенберг се заели със съставянето на обширна база данни за човешкия сън, а също за поведението при бодърстване.

Към настоящия момент след 10 години усилена работа учените вече разполагат с достатъчно количество информация, обхващаща данни за ръста, теглото, за характерните особености на съня на участниците в изследването.

Тези данни учените използват при реализирането на своя глобален проект – създаването на световна карта на съня.

Към настоящия момент е установено, че хора с по-тежки форми на джет лаг са по-предразположени към напълняване. С други думи, животът „въпреки времето“, според учените може да бъде с пълно основание посочен за един от факторите, способстващи за възникването на епидемия от затлъстяване.

„Решение на този проблем следва да се търси чрез ориентиране към окончателно преминаване на лятно часово време, като това не се отнася за работното време и за учебните занятия“ – добавят изследователите.

Също така не би било излишно прекарването на повече време на свеж въздух на дневна светлина или в краен случай продължителен престой до прозорец или в по-често проветрявано помещение.

Подходяща за преодоляване на синдрома е и специална техника на дишане, позволяваща насищане на организма с кислород. Човек не трябва да се страхува от това, че след това ще му се почувства уморен и ще му се приспи.

Напротив мозъкът, когато е наситен с кислород, човек много по-лесно е в състояние да се концентрира и се чувства ведър и в добро настроение.

Но ако човек не успее да приложи тези техники, препоръчани от учените, биологичният му часовник постепенно ще се пренастрои и по този начин ще му се приспива все по-късно и по-късно и в крайна сметка ще се чувства добър през тъмната част от денонощието, а през деня ще се чувства отпаднал и изтощен.

„Ставане при звън на будилника – относително ново явление в нашия живот“ – посочва Роенберг. Въпреки това превърналата се в навик на много хора процедура по събуждане с будилника съвсем не е безобидна. „Това просто означава, че не сме наспали и именно това се явява причина за нашата хронична умора“ – добавя още той.