Психолози установиха, че хранителните ограничения, каквито представляват диетите, предизвикват усещане за самота, когато се сяда на трапеза заедно с други хора.

Причините за необходимостта от спазване на диети са много – алергия, хронични заболявания, нужда от отслабване.

Ако не ядем същото като другите, се чувстваме самотни

 Без значение какви са мотивите, хората, които не могат да ядат същата храна, каквато и другите на трапезата, се чувстват по-често самотни, в сравнение с тези, които ядат това, което и останалите.

Анализ на 7 изследвания показва, че проблемът със самотата заради хранителни ограничения съществува както за деца, така и за възрастни. Отделни експерименти показват, че характерът на човека или другите негови индивидуални особености са без значение.

Подбор на случайни хора и ограничаване на хранителните предпочитания в еднаква степен увеличавало усещането за самота.

Обратният експеримент показва, че ако участниците в експеримента се хранят с хора, които спазват същите хранителни ограничения, то връзката между тях, усещането за общност, точно обратното, нарастват.

Тези данни са почти идентични с резултатите от изследвания, показващи, че непознатите се чувстват социално свързани и се доверяват в по-голяма степен един на друг, ако споделят една и съща храна, особено ако е от една чиния.

Хранителни ограничения и самота – как могат да се избегнат

Усещането за самота, което възниква на фона на диета и хранителни ограничения, е сравнимо с чувството, което изпитват пораснали деца, които не са създали семейство или ученици, попаднали в чуждоезична среда.

Учените, дори предполагат, че модата с диетите може да е една от причините за епидемията от самота, която се наблюдава по цял свят.

Според оценки на специалисти, до 30% от хората в развитите държави спазват определени хранителни ограничения. Предполага се, че причина за това е голямото разнообразие от храни и достъпните хранителни продукти, а това е свързано с по-високите доходи.

В по-бедните африкански държави, където доходите са ниски, повечето хора нямат възможности да избират какво да ядат и какво не. За тях е най-важно да имат какво да сложат в устата и да се нахранят, а какво е точно, не е от такова голямо значение.