С помощта на динената диета можем не само да се справим с наднорменото тегло, но съществено да подобрим състоянието на сърдечно-съдовата и отделителната система.

Факт е обаче, че лекарите не препоръчват да сме на динена диета за повече от 2 дни, тъй като така можем да си навредим. Най-добре е динената диета да се използва като разтоварващи дни 1-2 пъти седмично.

Динена диета за отслабване

Това е популярен начин за справяне с наднорменото тегло. Свойството на динята да стимулира намаляването на теглото е обусловено от няколко фактора.

На първо място, това е диуретичният ефект.

Веществата, които се съдържат в динята много добре се справят със задачата да стимулират бъбреците на отстраняването излишната течност от организма посредством засиленото образуване на урина и съответно ще ви наложи по-често да посещавате тоалетната.

Това ще ви позволи за 1-2 дни да намалите теглото до 2 килограма. На второ място, динята потиска чувството за глад, тъй като напълва добре стомаха и за сравнително кратко време.

И накрая, основното свойство на динята е ниската ѝ калоричност. В 100 грама диня се съдържат само 37 килокалории.

По време на динената диета се разрешава изяждането на 1-1.5 килограма диня дневно и няколко филии ръжен хляб.

Диетолозите препоръчват с цел подобряване на динамиката на намаляване на телесното тегло да въвеждаме разтоварващи дни в хранителния си режим с всякакви сезонни плодове и зеленчуци – сега е сезонът на дините и затова задължително трябва да се възползваме.

Полезна за сърцето и бъбреците

Още едно неоценимо качество на динята – това е магнезият, който се съдържа в големи количества в този плод.

Достатъчният прием на магнезий с храната и съответно постъпването му в организма осигурява нормална функция на мускулите, а също и добре се отразява на работата на сърцето и на бъбреците.

Магнезият също така предотвратява появата на камъни в бъбреците и като цяло способства за намаляване отлагането на соли в организма.

Освен това магнезият се смята за добър антидепресант. Ако няколко дни сте в лошо настроение, то динената диета ще ви помогне да излезете от това положение и съответно да ви стане доста по-добре.

Опасности от динената диета

Дефицит на хранителни вещества

Лекарите препоръчват придържането към динена диета само при разтоварващи дни 1-2 пъти седмично. В противен случай вашият организъм ще започне да страда от недоимък на хранителни вещества.

Но с диня вие няма да можете да удовлетворите всички нужди на организма. И ако 1-2 пъти седмично изобщо няма да се отразят на здравето ви, то продължителната диета само на диня може да доведе до цялостно влошаване на здравословното състояние.

Важно!

Диетолозите коментират, че продължителните диети забавят обмяната на веществата, в резултат на което само се влошава проблемът с наднорменото тегло.

Количеството на приеманата вода не е необходимо да се намалява. А е желателно да се премине към дробно хранене – по-ефективен способ за намаляване и задържане за продължително време на постигнатите резултати от спазването на съответната диета.

Опасни нитрати в дините

И разбира се, говорейки за дините, не трябва да забравяме да напомним за нитратите. Те се добавят в почвата, за да растат дините по-бързо.

Поелите нитрати дини могат да доведат до сериозно отравяне на организма и особено, ако сте на динена диета, когато употребявате този плод в големи количества – над 1 килограм дневно.