Ако почувствате болка в стъпалото, е вероятно да страдате от шипове. Според хирурга д-р Алън Дейвис 50% от от хората не чувстват болка. Според него: „Когато се подложим на лечение, трябва да се фокусираме върху шиповете, защото те са ключа към облекчаване на болезнените симптоми.“

Шиповете няма да доведат до неприятности, когато не се появят на видно място по стъпалата. Ако се концентрирате прекалено, може да пропуснете основата на проблема.

Каква е причината за болка?

„Стъпалата имат сложна структура от връзки, сухожилия и кости, затова болките в стъпалата може да имат различни източници“, казва д-р Дейвис. Според него: „Много пъти, болките не са свързани с появата на шипове и има друг фактор, който причинява възпаление около петата и предизвиква болезненост“.

Д-р Дейвис казва, че първата стъпка е да откриете източника на болката: „Дали е в петата, свода или пръстите на краката? Важно е да се диагностицира, за да се премине към подходящо лечение.“

Какво причинява болки в краката?

„Повтарящата се прекомерна употреба е водеща причина за болка в петата. Хората, които бягат на дълги разстояния или имат наднормено тегло са податливи на възпаление и дискомфорт в петата и костта. Ако имате здраво ахилесовото сухожилие, която свързва мускулите на прасеца до костта на петата.

Наранявания

Те могат да предизвикат дълбоки охлузвания, които ще ви накарат да се почувствате сякаш ходите по камъни. Костните фрактури по краката,които са резултат от падане от височина, също могат да причинят болка.

Интензивни натоварвания като бягане и скачане също могат да причина за дискомфорт и възпаление в краката.

Носенето на високи токчета

Невромът на Мортън най-често се среща при жени, които носят високи токчета. Това е вид удебеляване на тъканите около нерва между пръстите и води до болка в областта на стъпалото и изтръпване на краката.

Други причини

Възпаление и подуване могат да се появят като резултат от артрит, който обикновено се отразява в средната част на стъпалото и палеца на крака. Врасналите нокти на краката също могат да причинят дискомфорт.

Пълното възстановяване от болките в петите отнема средно шест месеца при подходящо лечение, казва д-р Дейвис. Но шансовете са във ваша полза - само около 5 на сто от хората не успяват да намерят подходяща форма на лечение. Можете да си помогнете сами, като следвате тези съвети:

Разтягане

„Повечето синдроми, които предизвикват болки в петата имат сходен начин на третиране, в основата на лечението е програма за разтягане, която може да изпълнявате у дома“, казва д-р Дейвис. „Ние учим хората да се справят с болката, като следват ежедневно специални техники.“ Той съветва: „Използвайте шина за една нощ, за да запазите глезена на 90 градуса. Това може да помогне при сутрешната болка и да направи разтягането по-лесно.“

Носете подходящи обувки

„Ако отивате на екскурзия, носете маратонки или туристически обувки“, казва д-р Дейвис. Според него: „Подходящите обувки за вида на дейността, която правите ще допринесе за понижаване на болките в областта на краката, които са резултат от умора и прекомерно натоварване.“

Изберете правилните обувки

Изберете обувки, които не се трият върху всяка част на стъпалото. Използвайте допълнително уплътнение, за да облекчите болките и налягането в костите.