Дисменорея или менструални спазми представлява състояние, характеризиращо се с пулсиращи или спазматични болки в долната част на корема.

Много жени усещат менструални болки точно преди и по време на менструалния цикъл.

За повечето жени, създаденият дискомфорт е просто досаден. Но за други менструалните спазми могат да бъдат толкова силни, че да възпрепятстват извършването на ежедневните им дейности за около няколко дни всеки месец.

Менструалните спазми могат да се дължат и на здравословни проблеми, като например ендометриоза или маточни фиброми.

Лечението на основната причина е от ключово значение за намаляване на болката.

Когато спазмите не са причиняват от заболяване, са склонни да отслабват с напредването на възрастта и често се отзвучават внезапно, след като жената роди.

Какви са симптомите?

• Пулсираща или спазматична болка в долната част на корема, която е възможно да бъде много силна;
• Тъпо, постоянно болезнено усещане;
• Болка, която се усеща в долната част на гърба и бедрата;

Някои жени се проявяват и следните симптоми:

• Гадене;
• Воднисти изпражнения;
• Главоболие;
• Замайване;

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако сте започнали да получавате редовен менструален цикъл през последните няколко години и изпитвате менструални болки, тогава няма за какво да се притеснявате, те са напълно нормално явление.

Въпреки това, ако менструалните спазми сериозно разстройват живота ви всеки месец или в случай, че симптомите с всеки следващ месец стават по-силно изявени или сте на повече от 25 години и скоро сте започнали да изпитвате болезнени усещания преди и по време на цикъл, то тогава е необходимо да потърсите лекарска помощ.

Какви са причините?

По време на менструалния цикъл мускулите на матката се съкращават, за да изхвърлят лигавицата, подготвена за оплодената яйцеклетка, но тъй като оплождане не се състояние, тази тъкан трябва да бъде експулсирана.

Хормоноподобни вещества /простангландини/, отговорни за болката и възпалението на матката, предизвикват контракции на маточните мускули.

По-високите нива на простангландините се свързват с по-силни менструални спазми.

Прекалено силните контракции могат да предизвикат свиване на кръвоносните съдове, снабдяващи матката.

Като почувстваната от жената болка може да се сравни по своята острота с гръдната болка, която се появява при запушване на кръвоносните съдове и свързаното с това ограничаване на притока на кръв към сърдечния мускул и настъпването на инфаркт.

Менструалните спазми могат да бъдат предизвикани от:

• Ендометриоза – болезнено състояние, при което тъкан от лигавицата на матката се имплантира извън матката, най-често по фалопиевите тръби, яйчниците или лигавичните повърхности на тъканите на малкия таз.

• Маточни фиброми – тези доброкачествени образувания в стената на матката, могат да станат причина за поява на болка.

• Аденомиоза – състояние, при което тъкан от маточната лигавица започва да расте в мускулните стени на матката.

• Тазова възпалителна болест – тази инфекция на женските репродуктивни органи обикновено се причинява от бактерии, предавани по полов път.

Лечение на дисменорея

В домашни условия можете да направите следното:

Упражнявайте си и спортувайте – изследвания са установили, че физическата активност може да облекчи болката, дължаща на менструалните спазми.

По-честото вземане на гореща вана или слагането на топли компреси в долната част на корема ще спомогне за по-леко преминаване на менструалните болки.

• Включете към ежедневния хранителен режим и хранителни добавки, тъй като редица проучвания установяват, че витамин Е, омега-3 мастните киселини, витамин В1 /тиамин/, витамин В6 и магнезият могат ефективно да намалят болезнените усещания преди и по време на менструалния цикъл;

• Избягвайте тютюневите изделия и алкохола;

• Опитайте се да ограничите стреса, тъй като именно той може да отключи менструалните болки.