Сърповидно-клетъчна анемия /СКА/ представлява наследствена форма на анемия – клинично състояние, при които не са налични достатъчно здрави червени кръвни клетки, които да осигуряват достатъчно количество кислород на всички телесни органи.

Обикновено еритроцитите проявяват гъвкавост и са с кръгла форма, което им осигурява възможност лесно да се движат през кръвоносните съдове.

При СКА червените кръвни клетки са изменени, те са твърди и лепкави и с форма на сърп или полумесец.

Неправилната форма на клетките създава опасност от засядането им в малките кръвоносни съдове. Възможно е забавяне или блокиране на притока на кръв и кислород към части на тялото.

Не съществува лек за повечето хора с това заболяване. Въпреки това чрез лечение може да се облекчи болката и да се предотвратят по-нататъшни проблеми, произтичащи от клиничното състояние.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяването обикновено не се проявяват, докато детето не навърши 4 месеца. А след като се появят, те се състоят в:

• Анемия – сърповидните клетки са крехки. Те се разпадат лесно и умират, като оставят човешкото тяло без достатъчно количество еритроцити.

Червените кръвни клетки обикновено живеят около 120 дни, преди те да умрат и да се наложи да бъдат сменени.

Но сърповидните клетки след средно по-малко от 20 дни, като това води до дълготраен недостиг на еритроцити /анемия/.

Без достатъчно количество червени кръвни клетки, тъканите на тялото не могат да получат количеството кислород, от което те се нуждаят, за да функционират правилно и да разполагат с достатъчно енергия.

Ето защо анемия предизвиква усещане за умора.

• Пристъпи на болка – периодични пристъпи на болка, наричани кризи, са основен симптом на заболяването.

Болката се появява, когато сърповидните еритроцити блокират притока на кръв през малките кръвоносни съдове в гръдния кош, корема и ставите. Болезнени усещания могат да се развият и в костите.

Болката може да варира по своята интензивност и е обикновено продължава от няколко часа до няколко седмици.

Някои хора преживяват само няколко пристъпа на болковия синдром. Докато при други се регистрират дузина или повече такива кризи годишно.

Ако кризата протича прекалено тежко, е възможно да се наложи засегнатият да бъде хоспитализиран.

• Синдром ръка-крак – подуване на ръцете и краката е възможно да бъде първия признак на СКА при бебетата. Отокът се дължи на сърповидната форма на еритроцитите, които блокират частично притока на кръв към ръцете и краката.

• Чести инфекции – сърповидните клетки могат да увредят далака, който са бори с инфекциите, което прави организма много по-уязвим на различните инфекциозни организми.

Лекарите често препоръчват на засегнатите бебета и деца да се дават превантивно антибиотици и да се извършват допълнителни ваксинации, за да се предотвратят потенциално опасни за живота инфекции, като пневмония.

• Забавени темпове на нарастване;

• Зрителни нарушения;

Лечение на сърповидно-клетъчна анемия

• Необходимо е приемането на фолиева киселина ежедневно и спазването на балансирана диета, включваща възможно най-голямо разнообразие от храни.

На костния мозък му е необходим витамин В9 и други витамини, за да ускори кръвотворния процес в него. Лекуващият лекар може да препоръча прием на фолиева киселина под формата на хранителна добавка.

• Желателно е да се пие много вода – обезводняването увеличава риска от настъпването на сърповидно-клетъчна криза. Водата трябва да се пие равномерно през целия ден, като необходимият минимум е 2 л. дневно.

Задължително е да се увеличи приема на вода, когато организмът се подлага на тежко физическо натоварване или времето е прекалено горещо.

• Нужно е да се избягва излагането на прекомерни температурни аномалии. Експозицията на студ или на горещина може да предизвика характерната за заболяването криза.