Според изследванията на замърсяванията на въздуха с фини прахови частици, 90% от населението в градовете е изложено на опасни нива от най-вредните замърсители на въздуха.

От страните в ЕС, България е на първо място по замърсяване на въздуха. Независимо че нивото на емисиите се понижава, проблемът със замърсения въздух остава.

Замърсяването на въздуха, дори в умерени нива, може да повиши риска от получаване на инсулт, сочат последните проучвания. Последното изследване по темата, показва, че замърсяването на въздуха, може да има и други вредни последици при хората в средна и по-зряла възраст.

Продължителното излагане на замърсен въздух може да повреди структурата на мозъка и да забави психичната функция. Учените са установили тази закономерност при по-възрастните хора, които не страдат от деменция и не са получавали инсулт.

Д-р Елиза Уалкър в момента е посветена на изследвания дали замърсяването на въздуха по подобен начин вреди на младите хора. Тя и екипът й се опитват да разберат какво означава това, проследявайки процеса във времето.

В изследването участват повече от 900 души, включително и хора над 60 години, без деменция и инсулт. Изследователите преценяват колко далеч от главните пътища живеят участниците и след това използват сателитни изображения, за да измерят продължителното излагане на околната среда и фините прахови частици. След това изследват общия церебрален обем на мозъка при всеки участник, който е свързан с възрастта, в която се образува атрофия на мозъка.

Освен това, в хипокампуса на участниците и частта от мозъка, която контролира паметта, се наблюдава хиперинтензитет. Учените го използват за измерване на мозъчната патология. В края на изследването, се сканира, за да се провери за мозъчни инфаркти, лезии, които са резултат от запушване на кръвоносните съдове на мозъка. Обикновено се смята за марка на "тих" инсулт, тези инфаркти са свързани с настъпването на деменция.

Проучването установява, че границите на фините прахови частици (PM2.5), наблюдавани в столични райони в Нова Англия и Ню Йорк, са свързани с участниците, които имат по-малък обем на мозъка. Еквивалентно на това при някой, който е с година по-възрастен, също съществува вероятността да има връзка с участниците, които получават мозъчни удари.

В действителност, хората, които живеят в по-замърсени райони са изложени на 46% по-висок риск от тих инсулт. A разнообразието от източници, които произвеждат произвеждат фини прахови частици като електроцентрали, заводи, камиони и автомобили или при изгарянето на дърва, генерират това ниво на прахови частици, които могат да достигнат дълбоко в белите дробове. В други проучвания, PM2.5 са свързани с увеличен брой на хоспитализации за инфаркти и инсулти.

Според лекарите, тези резултати показват, че относително ниските фонови нива на замърсяване на въздуха с тези частици могат да допринесат за ускоряване на атрофичните промени (състояние, при което се понижават структурните единици на кожата и се появяват нарушения във функциите й), при по-възрастните хора.

На въпроса дали хората трябва да продължат да работят в градовете, д-р Елиза Уалкър, отговаря, че най-важното нещо е да се опитаме да живеем по по-здравословен начин и винаги да даваме само най-доброто от себе си. Освен от чист въздух, тялото и мозъкът ни се нуждаят от течности и храни, богати на витамини и полезни вещества.