Международни шофьори с подозрение за коронавирус във ВМА

На сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб бе съобщено за двама международни шофьори, които са били на курс в Италия и под конвой на санитарните власти в Сърбия са предадени на граничните служби у нас и след това са хоспитализирани във ВМА.

И при двамата се установяват характерни симптоми на коронавирусната болест – повишена телесна температура, което веднага ги прави подозрителни, макар и това да е възможно това да е обикновена настинка.

Уведомяването на българските власти е станало чрез системата за международен обмен и ранно предупреждение, която функционира в рамките на ЕС.

За още две лица български граждани е съобщено по системата за международен обмен и ранно предупреждаване, които са пътували по линията Милано-Мюнхен и има голяма вероятност да са били изложени на вируса още при първите случаи, потвърдени в Северна Италия, откъдето тръгна и паниката в Европа. Изследването на тези двама наши сънародници предстои да бъде направено днес.

Резултатите от взетите проби се очакват да станат готови до вечерта днес. Според представената информация всички резултати от проби, изследвани вчера, са отрицателни.

Забавя се монтирането на термокамери по ГКПП

Към 7 часа тази сутрин, 29.02.2020 г., общият брой на потвърдените случаи в ЕС надхвърли 1000, стигна до почти 1200, това обяви началникът на ВМА.

Засегната бе и темата с монтирането на термокамери по големите гранични-контролно пропускателни пунктове, което върви много бавно.

Към се използват мобилни такива, тъй като е неудобно монтирането на стационарни и доста се забавя обработката на преминаващите граничните пунктове.

Във връзка с нарастването на болните от коронавирусна болест в Иран, външно министерство не препоръчва на български граждани да предприемат пътувания до тази държави, ако не е наложително.

В такъв случай е препоръчително да уведомят българското посолство в Иран, където следва да бъдат регистрирани и проследени, в случай че се завърнат в България, в рамките на максималния 14-дневен инкубационен период, който все още се препоръчва за карантина.

Експертите все още не препоръчват официално да се налага карантина, а по-скоро е препоръчителна мярка.