Музиката е неизменна част от живота на всеки. Независимо дали се занимавате пряко с това или просто си пускате песни според настроението, всеки е усещал влиянието на музиката.

Една песен може да ни разплаче или пък да ни направи много щастливи. Това не е случайно и означава, че определените музикални звуци предизвикват определени химични реакции в тялото ни.

Днес ще се задълбочим малко повече върху това какво се случва с нас, докато слушаме музика и наистина ли музиката може да бъде лекарство.

Как действа музиката на организма ни?

Проучвания са установили, че когато слушаме музика определени органи в тялото ни отделят специфични вещества. Когато слушаме хубава музика (която е по вкуса ни, разбира се) централната нервна система отделя невротрансмитери, наречени ендорфини.

Ендорфините са известни като молекулите на щастието. Те имат успокояващ и, дори, обезболяващ ефект. Допаминът е друг невромедиатор, който се отделя докато слушаме любима песен.

Допаминът стимулира центъра на удоволствието в мозъка ни, като подобна реакция се осъществява още при секс, хапване на шоколад и употребата на наркотици.

Освен, че стимулира отделянето на определени вещества, музиката има и други действия.

Някои специалисти са установили, че при групови музикални занимания са засечени повишени нива на хормона окситоцин, който също се отделя и, когато се влюбим.

Всеки орган в тялото ни има определени вибрации и е доказано, че този ритъм, съвпада с определени звуци от музикалните инструменти.

Доказано е, че чрез терапията с музика могат да се облекчат сърдечно-съдови проблеми, психиатрични заболявания, като шизофрения, клинична депресия. Терапията е особено препоръчителна при аутизъм , дефицит на вниманието при деца и панически разстраойства.

Как се осъществява този вид терапия?

Истината е, че музикотерапията не е само един вид. Някои музикотерапевти работят само чрез ритъма на определени произведения, а друи - само с тембрите на различни инструменти и гласове.

Създадени са определени упражнения за гласа и са разучени някои терапии, свързани със свирене на различни инструменти. Има също така терапевти, които прилагат музикотерапия само за определени видове заболявания.

Някои терапевти са създали специални комбинации от мелодии или класически произведения, за които се облекчава депресия, безсъние и тежките страдания на терминално болни пациенти.

Установено е, че вибрациите на определени инструменти влияят по различен начин на здравето ни:

  • Пианото редуцира дискомфорта в стомаха и улеснява функциите на черния дроб;
  • Музиката от класическата китара подобрява дейността на сърцето;
  • Цигулката спомага дейността на тънките черва;
  • Произведенията, изсвирени на арфа, подобряват дишането при астма и бронхити.

 Доказаната сила на звуковите вълни се прилага в болничните стаи като средство, облекчаващо болката, страха и тревожността на болните.