Един забележителен случай при ХИВ позитивен пациент, излекуван с екстракт от семена на черен кимион, се оказа достъпна алтернатива на силно токсичните антиретровирусни лекарства при борбата с ХИВ.

Nigella Sativa, наричани още черни семена или черен кимион, са изучавани, за да се извлекат от тях полезните за организма съставки. По време на проучването, учените са открили обещаващи лечебни свойства срещу потенциално смъртоносни вирусни инфекции, включително хепатит С и ХИВ.

Забележителният случай е публикуван в "Complementary", "Аfrican journal of Traditional" и "Alternative Medicine". Случаят описва болестта на пациент с ХИВ, който след като се подлага на лечение с екстракт от семена на черен кимион, се възстановява напълно.

При резултатите от изследванията му не са открити признаци на ХИВ вируса или антитела в кръвта му, дълго след края на терапията.

Изследователите описват това изумително и неочаквано наблюдение по този начин: "Документирано е, че черните семена притежават много терапевтични функции в областта на медицината, но най-неочакваната е серореверсия на ХИВ инфекция, която се среща изключително рядко, въпреки обширната терапия с високо активна антиретровирусна терапия.“

Лечението на ХИВ чрез антиретровирусна терапия, остава изключително спорен въпрос, въпреки употребата му в световен мащаб. Отчасти причина за това са неблагоприятните ефекти върху здравето. В случаите, в които инфекциите се лекуват по-рано, открити са рутинни кръвни изследвания при асимптоматични и други все още здрави пациенти.

Медикаментозното лечение може да произведе селективен натиск върху вируса на ХИВ, за да мутира и да доведе до резистентност с нетен ефект, че една по-силна, по-резистентна форма на HIV се образува в организма и в същото време, че медикаментите са нанесли сериозни и дори необратими щети върху имунната система на пациента.

Възможността древната лечебна храна, каквато е черният кимион, да представлява лек в борбата с ХИВ, вълнува много учени.

В началото на изследването, пациентът е бил с класически симптоми на ХИВ инфекция, с хронична температура, диария, загуба на тегло и множество сърбящи лезии с продължителност 3 месеца. Проследява се умерено понижаване на телесната маса, а лабораторно потвърдените тестове показват серопозитивност на ХИВ инфекция.

Лечението започва чрез прием на 10 мл черен кимион два пъти дневно в продължение на 6 месеца. В резултат, симптомите бързо се подобряват и значително намалява вирусното натоварване. Симптомите на диария и множество сърбящи лезии изчезват на 5-ти, 7-ми и 20-ти ден от терапията със Nigella Sativa.

През 187-я ден от терапията с черни семена тестовете показват, че кръвта е изцяло прочистена от признаците на инфекция, т.е. резултатите са серонегативни. Тестовете, проведени в по-късен етап, показват, че дори 24 месеца, след като е приключила билковата терапия, резултатите на пациента остават в норма, без признаци на инфекция или отслабване на имунната система.

Така учените стигат до извода, че Nigella Sativa притежава терапевтични свойства, които могат ефективно да контролират ХИВ инфекцията.

Черните семена са едно от растенията с огромен масив от природни съединения, които имат експериментално потвърдени анти-ХИВ свойства. Базата данни на GreenMedInfo.com съдържа изследвания върху естествени вещества, способни да намалят антиретровирусната лекарствена токсичност, както и да инхибират директно репликацията на вируса ХИВ.