Ядем, за да живеем – с тази сентенция всички антични философи са запознати. И това е наистина така. Храната носи на тялото необходимата енергия за функциониране.

Ако възникнат различни нарушения в организма, ползата от храната може да е непълна, тъй като не се усвояват необходимите вещества.

Защо може да се случи така и как да се възстанови храносмилателната система

Основата на храненето на повечето от съвременните хора са въглехидрати. И се касае не само за това, че в храненето трябва да има само белтъчини и мазнини. Консумираме обаче твърде много въглехидрати.

Например, популярната идея, че на закуска трябва да ядем каши, особено такива, които са приготвени набързо, овесени ядки и други сухи закуски, да, също така с мляко кардинално се разминава със здравия разум.

Това е все едно да хвърлим в огнището шепа изрезки, за да се разпали, но не за дълго. От друга страна, мазнините и белтъчините се смилат много по-бавно, обезпечават ни стабилна енергия за продължително време, както дълго държи жар добре разпалено огнище.

На закуска по-добре да ядем храни, богати на белтъчини и мазнини, за да ни стигне енергията за дълго. А ако много ни се яде овесена каша, например, то по-добре да си сварим пълнозърнеста във вода и да добавим масло.

Защо кашата трябва да е без мляко

Количеството хора с непоносимост към глутен и лактозна недостатъчност нараства. Същността на тези състояния е в това, че при някои хора е много трудно смилането и усвояването на някои храни.

Недобре смлените остатъци предизвикват възпаление, които организмът е принуден да потиска, наистина се усеща умората след храната, макар и на пръв поглед да изглежда, че само сме си похапнали.

Как да можем да поправим това

Изключително важно е да се премахне базовият продукт, който у нас лично предизвиква възпаление в стомашно-чревния тракт.

Повечето хора приемат недостатъчно количество белтъчини и твърде много въглехидрати. Количеството белтъчини, необходими на ден за средностатистическия човек, се изчисляват така 1 грам на 1 килограм тегло – от нормалното или 1,5 грама, ако човек тренира, физически е много активен или е с по-ниско тегло от обичайното.

Основната причина, поради която храната не ни дава енергия, това са грешки в храненето. Но тази причина не е единствената. Човек не чувства прилив на сили, ако червата са недостатъчно активни.

Просто не разгражда по дължимия начин храната и не абсорбира хранителни вещества в пълен обем, дори и храната да е най-добра. Затова човек, който на пръв поглед се храни правилно, се чувства отпаднал.

Започват да се приемат витамини, суперхрани, хранителни добавки, но ефектът е далеч от желания. Организмът не може да усвоява хранителни вещества от храната.

Сега се говори много, че чревната функция се подобрява, ако го храним правилно. За съжаление, това е само частично решение.

Когато чревната функция вече е сериозно нарушена, то възстановяване само с промяна в режима на хранене едва ли ще се получи. Това не означава, че диетата ще бъде безполезна, необходимо е обаче да се използват допълнителни възможности.

Ако е променено кръвообращението в органите на стомашно-чревния тракт и изходно е понижена храносмилателната способност, то няма да може да се постигне качествена промяна на резултата.

Важно е усилията да се насочат в друг аспект на функцията на стомашно-чревния тракт чрез упражнения и самомасаж. Това е не по-малко важно от храненето.

Упражнения за червата

Пример за това как може да се подобри кръвообращението и чревната функция – физзарядка с топки. Но преди това следва да се направи консултация при специалист-гастроентеролог или хирург, за да се подобри ситуацията.

Топките са отлични помощници за раздвижване на червата, особено ако ноктите ви са дълги, които пречат да се работи с ръце.

По-добре да се използват футболна топка, тя е с по-малки размери, по-твърда, по-гладка, по-удобно се работи с нея.

Може също така да се използва мини футболна топка, с която да можем да натиснем по-дълбоко коремната кухина.

Ако обаче едва сега започвате, по-добре да използвате топка с обикновен размер, за да не предизвиква интензивна болезненост, която е напълно нормална в началото. Движенията на топката трябва да са по целия корем и с времето да усилва натиска върху корема.