Навярно сте забелязвали, че една и съща комедия провокира у нас продължителен смях, а у най-добрия ви приятел само усмивка на недоумение.

С други думи, хората възприемат хумора си много субективно. На възприятието за това какво е смешно влияят много фактори – от възрастта и характера до етническата принадлежност.

Например, американците обичат иронията, която се отнася към положителния хумор, а британците обратно, склонни са да се смеят над отрицателния хумор, характеризиращ се с остър сарказъм.

Психози отдавна се интересуват от влиянието на хумора върху човека и откриват неговата връзка с характера и психическото здраве.

Как хуморът влияе на психическото здраве

Чувството за хумор е различно при всеки, но неговото наличие вече с голяма степен на вероятност показва психическо здраве. При наличие на психически заболявания възможността да се възприема хумора значително се нарушава.

Учените доказват, че хуморът силно влияе не само на физическото, но и умственото здраве.

Зигмунд Фройд в своите трудове е забелязал, че смехът е най-доброто лекарство, а хуморът е превъзходен защитен механизъм на психиката, способен да превърне неприятността в удоволствие.

Позитивният хумор, умението да се смеем над себе си и житейските неуредици укрепва психическото здраве, води до следните положителни моменти:

  • Понижаване на тревожността – самоиронията помага за справяне със стреса, предпазва от депресия.
  • Адекватна самооценка – психолози са единодушни в своето мнение – ако човек е способен да се шегува със себе си, то той се възприема реалистично.
  • Подобряване от взаимоотношенията с околните – хората винаги интуитивно се сближават с радостни, оптимистично настроени личности, умеещи да иронизират над собствените си грешки.

Типове хумор  

За определяне на влиянието на хумора върху менталното здраве на човека през 2003 г. е създадена специална анкета. Според получените оценки се разграничават 4 типа хумор:

Афилиативен

Хуморът от този тип се изразява в голяма степен с добродушни шеги, забавни истории, анекдоти и е с цел – подобряване на взаимоотношенията с околните и отпускане при напрегната обстановка.

Този тип е признат за най-разпространен, притежават го повече от 36% от хората.

Хората, за които е характерен хумора от афилиативен тип, са емоционално стабилни, хармонични, добродушни. Наред с тези качества те притежават добра устойчивост на стрес, в по-малка степен са предразположени към депресии и тревожни разстройства.

Самоподкрепящ

Този тип също се отнася към положителния. Самоподдържащият хумор е характерен за оптимисти и за хора, отворени за промени в своя живот. Лесно те установяват отношения и също така с лекота се справят със стреса, доколкото са много адаптивни и умеят да се смеят над себе си и негативни моменти в живота.

Саморазрушителен – деструктивен

Този хумор е насочен срещу самия си автор. Човек се опитва да предизвика смях у другите, стараейки да се получи благоразположението на околните.

Понякога авторът на самоунищожителните шеги от страни изглежда остроумен и весел, но психолози твърдят, че такива хора са емоционално неустойчиви, с ниска самооценка са, предразположени са към депресия и често са тревожни.

Също е забелязано, че към такъв хумор са склонни неудовлетворените от живота хора, които смятат, че съдбата е несправедлива към тях.

Агресивен

Смехът над другите с използването на сарказъм, насмешки, присмиване се нарича агресивен.

Хората, притежаващи такъв стил хумор, често са избухливи и агресивни по отношение на околните. Те дори, разбирайки, че тяхната шега може да наранява, все пак не могат да се въздържат и да си замълчат.

Психолози твърдят, че така се шегуват обикновено лесно изнервящите се личности, често прибягващи до манипулации.

Неотдавнашно изследване, проведено от учени от австрийски медицински университет показва, че агресивен хумор често изразяват хора с висок интелект.

Участниците в изследване били помолени да разгледат няколко мрачни комикса, посветени на смъртта и медицината, след което трябвало да обяснят, разбрали ли са шегите, и колко са им били смешни.

Резултатът от експеримента е неочакван – тези хора, които искрено се смеели над мрачните шеги, показали най-високо ниво на интелект.

Агресивният хумор в голяма степен е присъщ за мъжката половина на планетата. Жени изключително рядко се шегуват по такъв начин.

Как да развием позитивно чувство за хумор

Ако осъзнавате, че предпочитате хумор в негативен стил – това не е причина да се отчайваме. Развитието на самоподдържащ и афилиативен тип е възможно да го направим и сами.

Обърнете внимание на възприятието ви за живота. Обмисляйки всяка ситуация, върху какви моменти повече се концентрирате – негативните или забавните?

Създайте си навик във всяка ситуация да се съсредоточавате върху леките и положителни аспекти и постепенно да можете да развиете у себе си самоподдържащ хумор.