Еозинофилен гастроентерит – това е изключително рядко срещано възпалително заболяване, което е с не напълно изяснена етиология.

От морфологично гледна точка, това възпаление се съпровожда с инфилтрация на стените на стомашно-чревния тракт с еозинофилни клетки, което води до поява на проблеми с храносмилателната функция.

Прогнозата при този патологичен процес е доста съмнителна. Пряко зависи от проявлението на възникналите нарушения, наличие на съпътстващите патологии, а също от индивидуални особености на болния.

Най-често усложнение от еозинофилен гастроентерит е чревна непроходимост. Освен това заболяването често води до прогресираща анемия.

Същност

Разпространението на еозинофилнен гастрит сред населението не е високо. Според статистиката, сред всички заболявания от страна на стомашно-чревния тракт на тази болест се падат не повече от 2%.

Най-големият брой случаи се открива във възрастовия диапазон от 30 до 40 години. Установено е, че мъжете в по-голяма степен се предразположени към тази патология.

При някои хора с тази диагноза се открива взаимовръзка с някакви предшестващи заболявания, например, с хелминтози. Но в 80% от случаите не се установява никаква взаимовръзка.

Понякога това възпаление се открива при деца. В детска възраст то протича значително по-тежко и обикновено се израства и отшумява с растежа на детето. Някои учени разглеждат еозинофилния гастроентерит като отделна патология.

Причини, рискови фактори

Точните причини за възникване на тази патология и до сега остават под въпрос. По-рано се смяташе, че еозинофили могат да се отлагат по стените на органите на стомашно-чревния тракт на фона на хранителна алергия.

Но този факт не се доказва в рамките на изследвания. Като възможни причини също се разглеждали съществуващи автоимунни нарушения с различна природа, бронхиална астма, паразитни инвазии и много други.

При приблизително 15% от хората с тази диагноза съществуват някакви атопични състояния. Обяснението на ролята на атопията в развитие на еозинофилно възпаление така и не се получава.

В продължение на дълъг период се разглежда теорията за наследствената предразположеност към еозинофилен гастроентерит.

Днес учените стигат до заключението, че това възпаление е в резултат на комплексно въздействие върху организма на едновременно няколко фактора – външни и вътрешни, стимулиращи делението и повишаващи активността на еозинофилните клетки.

Симптоми на еозинофилен гастроентерит

Симптомите е възможно малко да се отличават в зависимост от това какви отделите на храносмилателната система са били въвлечени в патологичния процес.

Най-често специфичните изменения се откриват в антралния отдел на стомаха, дванадесетопръстника и тънкото черво. Първо болният започва да се оплаква от болков синдром, възникващ по време на пристъпи.

Задължително присъстват симптоми като често гадене и повръщане, обусловени от хранене. Прогресиращата възпалителна реакция се съпровожда с подуване и къркорене в корема, нарушения при изхождането под формата на диария.

В резултат на това се потиска процеса на усвояване на необходимите хранителни вещества, развива се сухота на кожата, косопад, ноктите се рушат.

Диагностика и лечение

Тази болест може да бъде заподозряна на първо място на основата на лабораторни методи на изследване.

Сред тях са кръвни изследвания, при които е най-често повишеното количество еозинофили, и изследване на изпражненията. От инструменталните се използва контрастна рентгенография.

Лечението на това заболяване предполага спазване на специална диета.

От лекарствените препарати се назначават кортикостероиди и инхибитори на мастоцити. Останалата терапия е със симптоматичен характер и е насочена към париране на признаците на анемия.