Алеригичен риносинузит – това е широко разпространено заболяване, при което в лигавиците на носната кухина и на придатъчните кухини се развива възпалителен процес, обусловен от алергична реакция.

Тази алергия се проявява с изразени местни признаци и значително понижава качеството на живот на болния. Правилно подбраната терапия позволява избягване на сериозни усложнения при този патологичен процес.

Но понякога е възможно да придобие хронично протичане или да се съпровожда с развитие на бронхиална астма.

Причини

В преобладаващия брой случаи алергичният риносинузит протича не като изолирана патология, а се съпровожда със специфични алергични проявления от страна и на другите органи, например, ларинкса, кожата и т.н.

Според статистиката различните форми на тази алергия се срещат приблизително при 20% от хората. Най-често с това заболяване се сблъскват деца, а също и хора във възрастовия диапазон от 18 до 25 години.

Като интересен факт може да се посочи, че в САЩ всяка година в здравни заведения по повод алергични проявления от страна на носната кухина и синусите се обръщат около 35 милиона души. Разходите за тяхното лечение надминават 7 милиарда долара. У нас това заболяване се среща не по-рядко.

В основата на развитие на алергичен риносинузит е хиперчувствителност на организма към определени фактори на външната среда.

Ако говорим по-конкретно, то тази алергия се обуславя от неправилен отговор на имунната система на контакт с някакви дразнители. Обикновено водеща роля при това заболяване се пада на наследствената предразположеност.

При повечето хора се откриват близки роднини, страдащи от различни алергични патологии, например, от атопичен дерматит.

Като дразнители са най-разнообразни фактори на външната среда. Най-често специфични клинични признаци при тази болест възникват в отговор на контакт на дихателните пътища с прашец на растения.

Освен това често алергичната реакция е свързана с прах, различни химически вещества и патогенни микроорганизми.

Учените твърдят, че ролята на хранителни алергени и лекарствени средства, към които има повишена чувствителност, също не трябва да се изключат.

Рискови групи, механизъм на развитие

В специфичната рискова група за формиране на алергичен риносинузит са хора, чиято професионална дейност предполага систематичен контакт на дихателните пътища с някакви дразнещи фактори. Като пример могат да се приведат миньори или металурзи.

Механизмът на развитие на тази алергия се състои в това, че провокиращото вещество първично попада в дихателните пътища и води до възникване на сензибилизация.

Характерни клинични признаци се формират след повторен контакт с алергена. Обусловени са от развитието на специфични имунни реакции.

Лигавиците на носната кухина и на околоносните синуси се инфилтрират и отичат, присъединяват се и други признаци, сигнализиращи за възпалителна реакция.

В зависимост от това как протича алергията при този патологичен процес, се разграничават 3 варианта – остър епизодичен, сезонен и персистиращ. Острият вариант е обусловен от епизодични контакти.

Симптоми при алергичен риносинузит

Заболяването се съпровожда с изразени местни проявления. Общото състояние на човека на практика не страда. Задължително присъстват оплаквания като запушен нос.

Носовото дишане още повече се затруднява през нощта, поради което човек не може да диша.

Паралелно се наблюдават симптоми като отделяне от носа на голямо количество слузест ексудат.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагноза започва със снемане на оплаквания и преглед на пациента. Първо при тази алергия е необходимо да се сведе до минимум контактът с предполагаемия алерген.