Какво точно е диария?

Всеки от нас поне веднъж годишно се сблъсква с това неприятно и създаващо ни дискомфорт състояние. Причина за това може да стане бактериална инфекция, която в повечето случая отшумява за 24 часа.

Диарията всъщност представлява, при което човек изпитва честа и понякога неконтролируема нужда от изхождане като се отделят воднисти изпражнения, които се придружават обикновено от болезнени спазми в коремната област или гадене и повръщане.

Макар че диарията е неудобно и неприятно състояние, но като цяло не се създава опасност за здравето. Но ако диарията стане хронична, то тогава трябва да бъдат взети мерки за лечение.

Дори може да създаде риск от влошаване на общото здравословно състояние при малките деца, възрастните хора или при болните от други хронични заболявания.

И ако не се отнасяте достатъчно сериозно към състоянието и да пиете достатъчно течности, диарията е възможно да предизвика различни усложнения, макар че би трябвало изобщо да не създава риск за нормалното функциониране на другите телесни органи.

Видове диария

Съществуват основно два вида диария – остра и хронична. За щастие в повечето случаи диарията се проявява като остра или краткосрочна.

При този вид диария няколко дни, но не и повече – обикновено от 1 до 3 дни ще изпитвате постоянна остра нужда от това да отидете тоалетна. Може да се окаже, че по-голямата част от денонощието си прекарвате в тоалетната.

Острата диария е известна още и с това, че не предизвиква възпаление. Нейните симптоми повечето хора свързват със самото състояние диария – воднисти изпражнения често придружени от стомашни спазми, газове и гадене.

Острата диария обикновено има бактериален или вирусен причинител. Гастроентеритът погрешно наричан „стомашен грип“ е една от най-разпространените инфекции, които причиняват диария. Гастроентеритът се причинява от различни вируси.

Ядене на храни или пиене на течности замърсени с бактерии също могат да предизвикат диария.

Други причини за острата диария са непоносимост към лактоза, подсладители като сорбитол, прием на голямо количество антиациди, които съдържат магнезий, твърде много Витамин С, както и някои антибиотици.

Хроничната диария, от своя страна, е състояние, което може да бъде изключително обременяващо за здравето и качеството на живот на хората.

Тя се характеризира с продължително или периодично присъствие на водни или меки столове, което продължава повече от четири седмици.

Причините за хроничната диария могат да бъдат много и разнообразни, включително хронични заболявания като болестта на Крон, целиакия, ибс, диабет, хипертиреоидизъм и др.

Освен това, някои лекарства и хранителни навици могат също да доведат до хронична диария.

Лечението на хроничната диария зависи от нейната причина. В някои случаи, промяна в диетата или лекарствата може да помогне.

Независимо от причината, е важно да се консултирате с медицински специалист, ако страдате от хронична диария, тъй като тя може да бъде симптом на сериозно заболяване.

Освен това, хроничната диария може да доведе до дехидратация и недостиг на важни хранителни вещества, което може да има сериозни последствия за здравето.

Как да облекчим диарията

При диария трябва да пиете много течности, тъй като освен че губите вода чрез воднистите изпражнения се изхвърлят значително количество електролити, минералите като натрий и калий, които са от решаващо значение за нормалното функциониране на всички органи.

Количеството течности, което е задължително да приемате е поне 2 литра или 8 водни чаши , а ако имате и висока температура поне 3 литра или 12 водни чаши.

Обикновената вода не съдържа електролити, но е добър начин да възстановяване на течностите, които сте изхвърлили.

За облекчаване на състоянието можете да си направите липов чай с малко захар като джинджифиловата бира – сок от корен на джиндживил, е най-доброто лекарство против диария.

Пиенето на плодови сокове и домашно направената лимонада също помагат, но трябва да са различни от ябълки и сини сливи, тъй като те имат слабителен ефект.

Също така в аптеките са достъпни без рецепта хранителни добавки, които заместват изхвърлените при диария електролити.

Каквото и решите да пиете, трябва да запазите самообладание и така няма да мислите толкова за неприятното състояние, в което си намирате.

Препоръчително е като пиете течности да ги пиете на глътки, а не да изпивате цялата чаша наведнъж, тъй като така ще избегнете излишното натоварване на вътрешните органи.

Кога да потърсим медицинска помощ при диария

При диария, е важно да знаете кога да потърсите медицинска помощ. Ако диарията продължава повече от няколко дни, това може да бъде признак за сериозен здравен проблем и трябва да се консултирате с лекар.

Дехидратацията може да бъде особено опасна за малките деца и възрастните хора, така че ако забележите признаци на дехидратация при тях, трябва да потърсите медицинска помощ незабавно.

Също така, ако сте бременна и имате диария, трябва да се консултирате с лекар, тъй като диарията може да бъде рискова за вас и за бебето.

Накрая, ако сте пътували в чужбина и имате диария след връщането си, трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като това може да бъде признак за пътническа диария или друго заболяване, свързано с пътуването.