Ерозивен булбит – това е възпалително заболяване, което засяга луковицата на дванадесетопръстника. Проявява се с повърхностни ерозии, образуващи се на лигавицата на органа.

Клиничната картина при тази болест се характеризира с болезнени усещания в областта на корема, горната му част, понякога и с храносмилателни разстройства.

Какво е това ерозивен булбит и защо възниква

Защо се развива ерозивен булбит

Това е възпаление, засягащо ампулата на дванадесетопръстника, съпровождащо се с образуването на ерозивни огнища на повърхността на лигавицата.

Днес се смята, че в преобладаващия брой случаи до възникване на това заболяване води хеликобактерна инфекция. Разграничават се и някои други фактори, които също може да са от значение в развитието на патологичния процес.

Опасността от ерозивния булбит се състои в това, че при липса на необходимото лечение често води до кръвотечение, което може да представлява опасност за живота. При своевременно започнато лечение, в повечето случаи прогнозата е благоприятна.

Ерозивният булбит протича в първична и вторична форма. Основна причина за развитието на първична остра форма е хеликобактерна инфекция.

Към първична форма се отнасят и тези случаи на заболяването, при които няма явна връзка с каквито и да е провокиращи фактори – идиопатичен булбит.

Единични ерозии в областта на ампулата на дванадесетопръстника могат да се открият при на практика здрави хора.

Вторичната форма, в повечето случаи се развива на фона на продължителен прием на медикаменти, оказващи раздразващо действие на лигавицата на червата.

Някои патологии на сърдечно-съдовата или на дихателната система, на черния дроб също могат да предизвикат булбит.

При хронично протичане на патологичния процес най-често се открива хеликобактерна инфекция.

Смята се, че в отделни случаи до неговото възникване могат да доведат имунни нарушения. Още една възможна причина – това е продължителен прием на нестероидни противовъзпалителни средства или кортикостероиди.

Хроничният булбит рядко е изолиран и се съчетава с други проблеми на храносмилателната система.

Клинична картина при ерозивен булбит

При неусложнено протичане острия патологичен процес е със слабо изразена клинична картина. Болезнените усещания са умерени в горната част на корема, възможни са пристъпи на гадене.

Ако възникне кръвотечение, първият симптом са черни катранени изпражнения. Масивното кръвотечение се проявява с оплакване за изразена слабост, внезапен световъртеж.

Хроничният патологичен процес, както бе посочено и по-горе, най-често се съчетава с други възпалителни заболявания на храносмилателната система. И затова не може да се направи правилна оценка на неговите признаци.

Клиничната картина на първо място се характеризира с неинтензивна болка в горната част на корема, свързана с хранене, възникваща известно време след него, а също и при продължителни интервали между храненията.

Периодично се развива запек, понякога се наблюдава гадене. Хроничната форма на болестта не се характеризира с кръвотечения.

Диагностика и лечение на болестта

Ерозивен булбит не може да се заподозре само въз основа на съпътстващите симптоми или по-скоро е доста трудно. Основно изследване за поставяне на диагнозата е ендоскопия, с помощта на което се откриват ерозии.

При езофагогастродуоденоскопия се препоръчва биопсия с изпращане на материала за хистологично изследване.

Понякога вместо ендоскопия може да се назначи контрастна рентгенография, но изследването не дава толкова информация.

За поставяне на окончателната диагноза се прави пълна кръвна картина, изследване на изпражнения за наличие на скрита кръв, тестове, насочени към откриването на хеликобактерна инфекция.

Първо, при това заболяване е необходимо спазването на специална диета. При откриване на хеликобактерна инфекция се провежда антибиотична терапия. Задължително следва да се проведе лечение на други патологии на стомашно-чревния тракт.

При масивно кръвотечение е необходима спешна хирургична интервенция. През 2015 г. е проведено изследване, при което се тества ново лечение на хеликобактерна инфекция. То е по-ефективно и с по-малка честота на странични ефекти в сравнение с класическата схема.

Как да се предпазим от болестта

За профилактика на развитие на тази болест е препоръчителен здравословен начин на живот, правилно хранене, избягване на прием на нестероидни противовъзпалителни средства и т.н.