Вашата косата, както и вие самите, живеете в ритъма на сезона. Веднага щом слънцето започва да радва със своите първи лъчи, настроението веднага се оправя и косата започва да расте много по-бързо.

Но когато слънчевото греене отстъпи място на мрачното и облачно време, настроението на човек се разваля и косата чувства това.

През есента и особено през лятото косата започва да расте много по-бързо благодарение на слънчевите лъчи. Но когато дойде есента, а тя вече върви към края си, хормоните създават допълнителни проблеми, поради човек губи повече коса от нормално.

Но без паника, това обикновено не продължава не повече от 2 месеца. Разбира се всичко е индивидуално, и някои могат да страдат от засилен косопад много по-дълго време.

Да се подготвите за есенната криза ще ви помогнат някои средства за грижа за косата и някои леки процедури. На първо място се запасете с хранителни добавки.

Балансираното хранене и хранителните добавки, съдържащи витамини, ще помогнат на косата ви в това нелеко изпитание. Всеки месец се старайте да провеждате лечебни процедури, за да възстановите и да придадете на косата си още повече блясък и енергия.

Не се опитвайте да миете косата си по-рядко от обичайното. Количеството на падащата косми не зависи от това колко пъти седмично си миете косата.

Продължавайте да използвате обичайния за ваш шампоан и маски, подходящи за вашия тип коса, като не забравяте добре да си изплаквате косата след употребата на шампоан или след маска.

Ако не плакнете добре косата си, средствата, оставащи на тяхната повърхност, им пречат да дишат, от което косата започва да пада по-силно.

Лекарите съветват – ако засиленият косопад продължи повече от 2 месеца или губите коса в такова количество, което ви кара да се безпокоите, задължително трябва преминете специално лечение срещу косопад.

За това запишете си час при дерматолог или се обърнете към фармацевт, който ще ви предложи адаптирано средство за предотвратяване на косопада.

Също така е добре през есента да се започне използването на лосиони, които способстват за бързия растеж, оздравяване и укрепване.

Обърнете специално внимание на тези препарати, които се продават само в аптеки или специализирани магазини за продажба на козметика за коса.

Тъй като именно тези средства осигуряват не само козметичен ефект и приятно миришат, но и оказват изключително благоприятно въздействие върху космения фоликул.

Ако усещате, че проблемът е по-сериозен, както посочихме и по-горе, препоръчва се да се обърнете към специалист и да преминете медицинско изследване, тъй като косопадът може да бъде симптом на някакво скрито протичащо заболяване.

Следва да се има предвид, че не трябва веднага да се отправяте към фризьорския салон и подстригвате косата си. Подстригването не води до засилването на структурата на косъма, в противовес на разпространеното мнение.

Така само се отстраняват сухите или двойните краища, обновява се външният вид на прическата ви. Имайте предвид, че подстригването по никакъв начин не въздейства на космения фоликул, затова не осигурява защита срещу косопад.

Ако косата ви по принцип е от мазния тип, то следва да използвате специални предназначени за този тип коса шампоани и такива балсами.

Можете да миете косата си всеки ден. Мазният скалп способства за бърз косопад, тъй като порите на косъма бързо се запушват, което не дава възможност на корена да диша нормално.