Депресията е здравословно състояние, което засяга мозъка. Много хора, не знаят какво е чувството да страдат от депресия и не го разбират. Голяма част от хората смятат депресията за въображаемо състояние, но истината е, че заболяването е предизвикано от настъпили промени в мозъка.

Депресията засяга много хора по света, според прогнозите 21% от жените и 12% от мъжете в САЩ, страдат от заболяването.

Депресията може да засегне всеки, независимо от възрастта, икономическия и социалния произход, образованието или семейното положение. Тя може да повлияе във всички аспекти от живота на човек, както и да съсипе кариерата, брака, стабилното финансово състояние, приятелствата или напълно да разруши социалните контакти.

Депресията се появява веднъж в живота на повечето хора. За съжаление страдащите от това заболяване едва ли някога диагностицирани и не получават лечение. Това е много опасно, тъй като когато се комбинира с други заболявания като инсулт или диабет, симптомите се влошават.

Причини за възникване на депресия

Депресията е заболяване с много сложен характер и може да бъде предизвикано от редица фактори, като смяна на времето, при което се проявяват така наречените сезонни афективни разстройства и това се отразява най-малко на 5% от американците.

Психиатрите смятат, че тези реакции се дължат на неспособността на организма да се адаптира към новия сезон, поради дисбаланса на химикали в мозъка.

Никотинът се абсорбира от тялото, когато тютюнопушенето влияе на нивата на допамин и серотонин в организма, освен това се отразява и на невротрансмитерите в мозъка. Тютюнопушенето може да доведе до промени в настроението и да предизвика депресия.

Заболявания на щитовидната жлеза също са причина за депресия. Един от най-разпространените симптоми на хипотиреоидизъм (състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони) е депресия. Щитовидната жлеза действа като невротрансмитер, наред с други функции, освен това помага да се регулира нивото на серотонина.

Редовното недоспиване или лишаване от сън може да доведе до депресия. Мозъкът попълва своите клетки по време на сън и липсата му може да повлияе на правилното му функциониране.

Проучване през 2010 г. разкрива, че хора, които прекарват повече време в социалните медии и интернет и изолират себе си от реалния свят са изложени на по-висок риск от поява на депресия.

Ако изпаднете в подобно състояние потърсете медицинска помощ. За да подобрите ефекта от лечението се доверете на няколко естествени средства, които ще подобрят състоянието ви.

Някои храни помагат, да се повиши нивото на серотонин в организма, като яйца, кокосово масло, вишни, лененото масло и омега-3 мастни киселини.

Намалете или спрете приема на кафе. Въпреки че ви дава енергия за кратък период от време, ако прекалите с кофеина ще нарушите баланса на химикали в мозъка, особено на серотонина.

Зеленият чай съдържа кофеин точно колкото и кафето, както и веществото L-теанин, което има някои психоактивни свойства, които могат да помогнат за повишаване на нивото на допамин. Чаша зелен чай всяка сутрин може да ви помогне при борбата с депресията. Чай от лайка и жълт кантарион също оказва изключително благоприятно действие и понижава нивата на тревожност и стрес.

Ако имате ниските нива на витамин B, фолиева киселина и магнезий в организма това също е причина за поява на депресия.