Естественото семейно планиране /ЕСП/ е един от широко използваните методи за регулация на фертилността, особено в тези семейства и държави, където религиозните и културни вярвания не позволяват да се използват лекарства и устройства за контрол на раждаемостта.

Този метод включва периодични въздържание – отсъствие на всякакви сексуални контакти, в периода на женската фертилност по време на овулация. /Овулацията е период от менструалния цикъл, при който се пука доминантен фоликул в яйчника и от него се отделя яйцеклетка /.

Методът ЕСП е симпто-термален. Жените, които го използват, познават са запознати с вида на секретите от влагалището, измерват базалната температура на тялото и проследяват своя цикъл.

Те също могат да следят за физиологичните изменения на слузта на маточната шийка. Този метод разделя женският менструален цикъл на 3 фази. 1-ва фаза – преовулаторно отсъствие на фертилност, започва в 1-вия ден на менструацията.

Фаза 2-ра – това е фертилният период, по време на който зачеването е възможно. 3-ти етап – липса на фертилност след овулацията. Този методи е най-добре да се използва от жени с редовен менструален цикъл.

• Симпто-термалният метод определя първият ден на отсъствие на сексуална активност по броя дни, изминали от 1-вия ден на менструацията /обикновено 7/ или 1-вият ден, в който се появила слуз в маточната шийка, в зависимост от това кое е настъпило по-рано.

Краят на фертилния период /2-ра фаза/ се определя въз основа на базалната температура /телесната температура се измерва веднага след събуждането, преди ставането от леглото/.

Базалната температура на жените е относително ниска по време на фоликулярната фаза /първата половина от менструалния цикъл/ и се повишава в лутеалната фаза на менструацията в резултат на т.нар. термогенен ефект на прогестерона /втората половина на цикъла, която завършва с началото на следващата менструация/.

Повишаването на температурата може да варира от 0.2-0.5 C. Покачването на телесната температура започва 1-2 дни след овулацията и съвпада с повишаването на нивата на прогестерона.

Полов акт може да се осъществи 1-2 дни след овулацията, без опасност от зачеване и съвпада с повишените нива на прогестерона. Можете да откриете таблица на базалната температура на доста места в онлайн пространството.

• Изучаването на цервикалната слуз се извършва с ръце. Под влиянието на естрогена слузта увеличава своя обем, става лепкава и е по-обилна преди настъпването на овулацията.

След това идва времето на сухите и оскъдни секрети, поради въздействието на прогестерона. Полов акт се разрешава 4 дни след отделянето на най-голямото количество цервикална слуз, което съвпада с повишаването на базалната температура и е преди настъпването на менструацията.

ЕСП има предимства и недостатъци

• До колко е ефективен – симпто-термалния метод за естествено семейно планиране може да се използва с 99% за предотвратяване на бременност. Ако двойката прави секс по време на 2-ра фаза, тоест във фертилния период, вероятността от забременяване рязко нараства.

През 2002 година FDA съобщи за 20% шанс за зачеване при прилагането на метода за ЕСП. Американската колегия на акушер-гинеколозите говори за 25% вероятност от забременяване при използването на този метод.

• Предимства – не оказва вредно въздействие върху хормоналния баланс. Това може да бъде единственият приемлив метод за двойки, поради религиозни и културни причини. Методът ЕСП може да използва и с цел зачеване.

• Недостатъци – подходящ е за жени с редовен менструален цикъл.