Решили сте да опитате да плувате за отслабване? Това е отлична идея, тъй като плувците по време на тренировка изгарят по 25% повече енергия, отколкото бегачите!

Плуването има множество предимства, сред които:

• На практика пълна липса на противопоказания, дори и при проблеми със ставите;
• Страшно полезно е за гърба, за разлика от бягането;
• Активно изгаряне на калории – до 400 килокалории за 45 минути;
• Ефективен метод за борба с целулита;
• Подобряване работата на сърцето и на белите дробове;

Този вид спорт позволява не само тялото да се постегне, но и ще е реално полезно за целия организъм. Как да плувате в басейна за отслабване? Погледнете нашата инструкция.

От къде да започнете?

Трябва да се подготвите за първото ходене на басейна, като трябва да изберете подходящо място.

Ако сте от малък град, най-вероятно няма да имате избор, тъй като басейните за обществено ползване ще са най-много 2, като на повечето места са и по 1.

Препоръчително е плуването за отслабване да се прави в по-ранните сутрешни часове, най-подходящ е периодът между 9 и 10 часа, тъй като тогава вече е достатъчно топло, че да няма опасност от настиване, и същевременно слънцето не е толкова силно, че да изгорите само след кратък престой на открито, и съответно няма да ви се налага да използвате слънцезащитни средства.

И най-важното предимство на сутрешното плуване е, че тогава посетителите не са толкова много и съответно няма да се чувствате неприятно, когато плувате.

След като имате предвид всичко това можете да пристъпите към по-приятната част от подготовката – това е екипировката. За щастие, много марки през този сезон пуснаха доста хубави и качествени спортни бански, така че със сигурност няма да имате проблеми с избора.

Не забравяйте за мека плувка, и най-вече очила за плуване, а също и козметика, която ще защити косата и кожата ви от вредното въздействие на хлора и другите препарати, които се използват за дезинфекция на водата.

Колко трябва да се плува в басейна?

Оптималната продължителност на тренировката е 45 минути. Между впрочем, краткото времетраене също може да се отнесе към предимствата на плуването, което е важно за всички онези, на които ги чака изпълнението на много служебни задачи след тренировката. Достатъчни са 2 пъти седмично.

Колко време да плуваме в басейна? От 30 минути до 1.5 часа, като всичко зависи от целите. Ако се готвите за състезание по триатлон, например, тренировките ще бъдат по-продължителни, тъй като ще ви се налага да преплувате по няколко километра наведнъж.

Но в настоящата статия по-скоро визираме работещите хора, чиято цел е поддържане на форма и нормализиране на телесна маса при натрупани повечко килограми, в такъв случай и 45 минути са напълно достатъчни. През останалите 15 минути можете да се попечете на слънце.

Как да плувате правилно в басейна?

Опитайте тази схема за начинаещи:

• 5-7 минути – загряване на сушата;
• 10 минути – спокойно плуване;
• 20 минути – тренировка с интервали и редуване на различни групи мускули. 100 метра бързо, след това 50 метра бавно. Следващите 100 метра – работа само с краката, използва се специална дъска, 50 метра бавно, почивка. Още 100 метра само с ръце, този път дъската се поставя между краката, като ги заклещва.