Не можете да се откажете от бонбоните и сладките газирани напитки? Тогава ще ви е интересно как завинаги да се откажете от този навик.

Вашият план за 4 седмици

Непременно обаче е необходимо да се запасите с търпение за 3-4 седмици. Да избавите от захарната зависимост не е лесно, и трябва да бъдете на първо време ще ви бъде особено тежко.

По своето действие захарта напомня на кокаина, тъй като способства за образуване на хормони на щастието в мозъка, след което човек усеща прилив на радост.

Вкусовите ви рецептори вече са „разлигавени“ от сладкото, поради тази причина е наложително да ги отучите от този вреден навик.

Обикновено за постигането на тази цел са необходими 4 седмици. Ако успеете да се откажете от захарта за 4 седмици, то считайте, че успешно сте преодолели този маратон.

Отучили сте рецепторите от сладкото, и сега можете да получавате удоволствие от плодовете, а не само от бонбоните и сладкишите.

Ако резкият отказ от захарта не е за вас, то тогава можете да прибегнете до тактиката за постепенното ограничение.

Например, разреждайте соковете с вода и сладките напитки, които пиете, като постепенно увеличавайте – количеството вода, което добавяте. Намалявайте порциите на десертите и заменяйте продуктите, с които ги приготвяте с по-малко калорични.

Важно!

При редовна употреба на храни с високо съдържание на захар с течение на времето се наблюдава изтощение на панкреаса, което създава предпоставки за развитие на диабет тип 2.

Не оставайте гладни

Но и не преяждайте. Обърнете внимание на своя хранителен режим. Пълноценната закуска, обяд и вечеря са ключово условие, за да не изпитва организма от повишени количества захар.

Включете в ежедневното меню храни, които са богати на растителни влакна, а също и такива източници на белтъци – яйца, извара, постно месо.

Установено е, че употребата на храни, богати на белтъци за закуска, например омлет, помага за изяждането на 18% по-малко калории през деня, а също и човек не изпитва толкова силно желание за сладко.

Не прекалявайте

Някои хора спират употребата на всички храни, в които се съдържа захар. Но не е нужно да се прави това, в противен случай рискувате да се постоянно в лошо настроение и с времето да натрупате значително количество негативни емоции.

Прекратяване на консумацията на плодове също не е необходима. Освен това плодовете могат да се превърнат във вашето оръжие в борбата със зависимостта от захарните изделия и от сладкишите.

Можете да си позволите 2-3 порции плодове на ден с малко количество сметана. Само не трябва обаче да ядете сушени плодове, които са много калорични и съдържат захар не по-малко от бонбоните.

Не се уповавайте на заместителите на захарта

Опитът да се избавите от захарната зависимост с помощта на изкуствените подсладители е път на никъде.

Заместителите на захарта е възможно да ви помогнат да ограничите калорийния прием – например, ако ги използвате вместо захар за кафето или чая, но няма да ви отърват от зависимостта.

Това е така, защото заместителите на захар са няколко пъти по-сладки от захарта, и вашите рецептори ще продължат да реагират, както преди, на захарта, а дори и по-силно.

Използвайки захарни заместители вие само лъжете себе си. Освен това заместителите на захар са вредни за здравето, поради тази причина е по-добре да се откажете от тях.