Фитнесът и спортът като цяло провалят мъжете в леглото.
Прекаляването с фитнеса, и особено бодибилдинга – така както и тежката атлетика, конната езда и колоезденето практикувани професионално влошават представянето в леглото. И на мъжете и на жените.

И от всички възрасти. Това стана ясно наскоро по време на пресконференция в Рим по повод началото на Националния конгрес по урология под надслов „От лечението на болестта към терапията на пациента“, който предстои да започне в Рим.

При мъжете карането на колело предопределя постоянен натиск в областта на перинеума, което нарушава кръвоснабдяването, и впоследствие се стига до загуба на еластичността, обяснява Франческо Сассо, специалист по Урология и Андрология от Католическия университет в Рим.

И най-вероятно това ще е една от основните теми, които ще бъдат обсъждани на конгреса.

Физическата активност принципно подобрява представянето в леглото, и като цяло положително се отразява на интимната сфера. Движението намалява риска от импотентност и от всички онези заболявания, които го предизвикват, уточнява Сассо.

Специалистът е загрижен е също и за недостатъчната лична хигиена сред по-младото поколение, особено сред мъжете. Налични са достатъчно доказателства, че голяма част от заболяванията предавани по полов път са тясно свързани с напълно липсваща интимна хигиена или пък незадоволително ниво, преди и след сексуалния контакт.

Увеличават се случаите на инфекции с хламидии при навършилите 19 години. У нас последните данни показват, че около 8.4% от младежите между 18 и 24 години са заразени с хламидии.

Коварството на тази инфекция се състои не само в това, че не се проявява симптоматично, но ако не се лекува навреме причинява безплодие.

Многобройни проучвани потвърждават, че инфекцията с HPV вируса увеличава риска от рак на пениса при мъжете. Да, всички сме наясно с риска за жените, но до сега като че ли потенциалният здравен риск при силния пол, не бе толкова известен, което е и причина за подценяването му.

Профилактична мярка в такава ситуация е поддържането на добра лична хигиена. А това включва и децата да се научат да се мият правилно, преди да започнат да водят полов живот.

И преди са били публикувани проучвания, чиито автори са твърдели, че колоезденето влияе неблагоприятно на плодовитостта при мъжете.

И дори е установена и връзка с рак на тестисите, която обаче по-скоро не може да бъде потвърдена.

Следователно, ако карате колело няколко пъти седмично за по няколко часа по-скоро няма от какво да се боите, и не сте застрашени от подобни заболявания, дори напротив двигателната активност ще се отрази добре на интимната ви сфера.

Италианските специалисти по-скоро посочват факторите, които в съвкупност се отразяват неблагоприятно на сексуалната функция на мъжете – ако се прекалява с фитнеса и карането на колело, и същевременно не се обръща внимание на интимната хигиена, и използването на предпазни средства по време на секс, рано или късно мъжът ще се сблъска със здравословни проблеми.

И ако се опитаме да изведем нещо като препоръка от казаното от италианския специалист по урология, то ще е, че спазването на принципа на умереност в спорта е от изключителна важност за доброто състояние на цялото тяло, а това няма как да не се отрази благоприятно на интимната сфера на мъжа.