Лабрадорите, които добиха популярност като най-ненаситните породи кучета са предразположени към преяждане, показаха изследвания на учени от университета в Кеймбридж.

Кучетата водачи страдат от затлъстяване по-често, защото когато при дресировката ги поощряват с храна.
Тези кучета по-предразположени към затлъстяване, заради генетичните си особености.

На изменения е подложен генът, отговарящ за това как мозъкът разпознава чувството за глад и реагира на насищането.
Учените смятат, че техните изследвания ще спомогнат за по-добро разбиране на проблема със затлъстяването при хората.

Тази генна разлика се наблюдава при ¼ от представителите на тази порода.
Учените изследвали повече от 300 лабрадора, живеещи в семейства или пък изпълняващи функция на кучета водачи.

Макар и затлъстяването да е последствие от това, че човек яде повече, отколкото му е нужно и повече, отколкото организмът изгаря посредством физически натоварвания, биологията също играе съществена роля.

Начин на живот

Причините за затлъстяване при кучетата са подобни на тези при хората с този проблем. Освен генетиката голяма роля играят особеностите на начина на живот, като заседналия начин на живот и употребата на висококалорична храна.

Учените установили, че при лабрадорите и гладкокосместите ретривъри измененията в гена проопиомеланокортин влияят на теглото и на апетита.

Всяко от кучетата с този вариант на гена е с тегло средно 2 килограма повече, отколкото неговият събрат без това генно изменение. Най-често това са лабрадори, които се използват като кучета-водачи, защото е по-лесно да се дресират, като се поощряват с лакомства.

Изследователите проверили и други породи – от шпиц до датски дог, но генни изменения не били установени.

Значение за хората

Интересно е, че генът проопиомеланокортин в редки случаи е причина за детско затлъстяване.
Учените установили, че лабрадорите затлъстяват, заради мутация в ген в главния мозък.

Този пък ген помага за определянето колко мазнини са натрупани в нашия организъм. И лабрадорите, при които този ген е изменен, не разбират колко хранителни вещества за приели и продължават да ядат, за да натрупат килограми.

Според редица изследвания на теглото на човека влияят повече от 100 гена, голяма част от които са в мозъка и формират хранителните ни навици.
Изучаването на проблема със затлъстяването при кучетата може да помогне за по-добро разбиране на биологичните процеси, предизвикващи затлъстяване.

Генетичните нарушения, влияещи на функцията на гена проопиомеланокортин, също могат да бъдат причина за изменение на теглото и при хората.

При някои хора със затлъстяване липсва тази част от гена, както и при кучетата, отбелязва професор Стивън О Рейли, специалист в областта на изследванията на проблемите с метаболизма.

И затова по-нататъшното изследване на проблемите със затлъстяването при лабрадорите ще помогне не само на другите представители на тази порода, но и на човека, убеден е професорът.

Но как по-точно би могло да помогне това изучаване?

Възможните варианти са няколко – първият е разработването на лекарства, които да коригират функцията на тези гени.

Но засега генната терапия е в началните етапи на своето развитие. А и в случая не е известно, дали трябва да се повлияе само на един ген или няколко, тъй като, както по-горе посочихме, хранителните навици на всеки един от нас се определят от повече 100 гена, голяма част от които въздействат на мозъка.