В по-голямата част на страната температурите през последните 2 седмици са устойчиво над 30 градуса. А на слънце става дори над 40. Опасно време – рискът от избухване на пожари е много голям, и както чуваме от медиите на много места избухват такива.

Как да предпазим дома и децата? Този въпрос е актуален за всички родители, особено за тези, които са принудени да оставят подрастващите си деца сами. Дори наскоро медиите съобщиха точно за тийнейджъри – на 16 и 17 години, причинили огромния пожар над Ардино.

Как да научим младото поколение да борави с огъня, да го накараме да разбере какви са опасности от избухване на пожар.

Веднага щом усетите миризма на дим, позвънете

Правилата за реагиране на пожар би трябвало да се изучават в училище в час на класния, но дали това се случва е доста съмнително. И затова отговорността пада върху плещите на родителите и у дома трябва да обсъдят с децата темата за спасение от пожари.

Всички деца трябва да знаят номера, на който да позвънят при избухване на пожар. Трябва да се звъни, дори и при подозрение за пожар, например, ако усетите миризма на дим.

Може нещо да се е запалило у съседите, а те да не знаят или изобщо да ги няма у дома. Малък огън може да се потуши лесно, и бедите от него ще са по-малко.

Битови уреди – в центъра на вниманието

Правилата на противопожарния режим забраняват да се оставят без надзор включени електронагревателни прибори, а също и битови уреди, които са на стендбай режим.

Елементарните правила за безопасност не изискват никакви финансови вложения. Но често хората ги игнорират, оставяйки без надзор включени в електрическата мрежа уреди, което е опасно.

Това се отнася за телевизори, микровълнови печки, машини за кафе и т.н. Изключение е само тази техника, която трябва да работи денонощно. Например, никой не изключва хладилника като излиза от дома.

Проконтролирайте себе си – винаги ли изключвате зарядните устройства на телефони, лаптопи и други електронни джаджи от електрическата мрежа.

Ако започнете да следите това, дори когато сте у дома, това ще стане ваш полезен навик.
А децата и тийнейджърите? Те винаги копират от нас възрастните.

Затова ако не спазвате елементарни препоръки, то те ще правят същото. Трябва просто да си създадете правило да проверявате и да изключвате от мрежата електроуредите, като излизате от дома.

Помнете сами и научете децата

Обърнете внимание на следните препоръки. Ако не съблюдавате поне една от тях, в дома ви съществува повишена опасност от избухване на пожар.

1. Забранено е паленето на огньове на разстояние по-малко от 50 метра от сгради. Разбира се, със сигурност вие не правите това, но трябва да следите дали някой няма да го направи.
2. По възможност се старайте да не включвате повече 2 щепсела в един разклонител, дори и той да е качествен.
3. Не оставяйте електрически щепсели да висят във въздуха или пък да стоят в коридора.
4. Не дръжте каквито и да е лампи в близост до завеси и щори, тъй като лесно могат да се запалят;
5. Не оставяйте лаптопа за дълго време включен върху леглото или пък върху гарнитурата в хола;
6. Ако в семейството се пуши, следете угарките от цигарите да се слагат единствено в пепелник, който винаги се измива преди лягане.