Напълно е възможно със свекървата да сте „на нож“. Случва се, дори и със собствената ви майка отношенията не са ви както трябва… Но вашите деца нямат нищо общо с това – за тях това са родните им баби.

Затова избягвайте провокативните фрази в отношението на близките роднини на детето.

1. „Баба ти постоянно ни обижда и смята, че не я уважаваме“

Самото произнасяне на такава тирада ви превръща в малко разлигавено дете. Следва да се отчете факта, че много хора на преклонна възраст твърде болезнено възприемат недостатъка на външните признаци на внимание, и затова наистина е възможно лесно да се обиждат и да са нетърпеливи. Помнете също, че от подобно поведение никой не е застрахован – всички ние някога ще бъдем стари.

Вместо това помислете за това как да помогнете на свекървата да се почувства по-значима за семейството. И резултатите няма да закъснеят – ако постоянно започне да усеща загриженост и заинтересованост от ваша страна, и от самите деца, ще стане по-спокойна, и ще престане да фучи за дреболии.

Не си струва да се впрягате върху семейните конфликти – просто изчакайте да премине избухването на емоциите. Не реагирайте остро, а след това продължете да общувате, все едно нищо не е станало.

Така ще покажете на детето зрелият пример на търпимост и умението да се прощава.

2. „Баба ти твърде много те лигави, а у нас има други правила“

Всъщност всичко е правилно – само родителите имат право да решават как да възпитават своето дете. Но като си сложите ръката на сърцето, не ви ли се иска понякога да се върнете в собственото си детство под топлото крило на баба, която навярно ви е позволявала малко повече, отколкото мама и татко.

Вместо това – ако използвате свекървата като безплатна детегледачка, бъдете готови за нейните възгледи върху възпитанието, дневно разписание, изисквания към детето и т.н.

Между впрочем, психолозите смятат, че това дори е полезно за детето – прехвърлянето от един начин на живот към друг му помага да се приспособи към различни норми на поведение, а този навик задължително ще потрябва в зряла възраст.

Но принципните неща трябва да се договарят – например, колко време през лятото детето ще посвещава на четенето или за това, че ягодите, поради възможна алергична реакция, са под строга забрана. И тези договорености трябва да се постигат със свекървата или майка ви на 4 очи.

3. „Баба ти е вече стара, затова не обръщай внимание на мрънкането ѝ“

Това е първата по честота на употреба фрази провокатори – истинска мина със забавено действие за вас самите. Подсъзнателно залагате в главата на детето убеждението, че всички стари хора имат проблем с интелекта.

Ако повтаряте това често, когато детето порасне, то няма да смята за нужно да се вслушва и във вас самите – просто в сила е и вашата възраст.

Вместо това – в достъпна за детето форма му обяснете, че баба му мърмори не заради това, че не знае как да се контролира, а защото се безпокои за него. Съвсем друг е въпросът, че хората са различни, и мислят по различни начини, така че с някои забележки може и да не се съгласите.