Както вероятно повечето от вас знаят, фурмите са плодовете на финиковата палма и са много полезна храна. И какво пишат за тях в научните списания – те са отлични не само на миризма и на вкус. Те са изключително полезни за вашето тяло.

На първо място – те са отличен източник на растителни влакна, на витамини и на минерали. Фурмите помагат за справянето със запека, а също и с диария и други проблеми с храносмилателната система.

И ето сега е техният сезон!

Добрата новина е, че за да получава максимална полза от тях човек на ден е достатъчно да изяжда само по 3 фурми.

Включете към ежедневното си меню само 3 фурми и ето какво ще се случи с вашето тяло.

1. Подобрява се функцията на храносмилателната система

Фурмите съдържат високо количество растителни влакна, които много добре се усвояват от организма. Те са много полезни за целия храносмилателен тракт.
Облекчават запека, помагат за справянето с всякакви храносмилателни разстройства, помагат за балансирането на микрофлората на червата. И полезните бактерии в червата също много ги „обичат“.

2. Лечение и профилактика на анемия

Хроничният недостиг на желязо в организма е сериозен проблем на много хора. Макар и голяма част от тях да не подозират за него.
Фурмите са отличен източник на желязо и поради тази причина се справят отлично с проблема. А освен това осигуряват енергия и бодрост.

3. Укрепват костите и имунната система, подобряват състава на кръвта

Фурмите са един от най-богатите източници на магнезий, манган и селен. Както е известно храните, съдържащи селен, осигуряват надеждна защита срещу рак. А магнезият и манганът имат решаващо значение за поддържането на костите в добро здраве.

Така че включете фурмите в ежедневното си меню.

4. Осигуряват енергия, когато човек се чувства, сякаш няма сили

Фурмите са най-вероятно най-добрите естествен източник на захар. Буквално изобилстват от плодова захар, захароза и чиста глюкоза. Това ги превръща в идеален десерт.

Хапвайте фурми, след като обядвате или във времето преди следобедната закуска, когато повечето хора се чувстват най-уморени и нямат желание за нищо, още по-малко за работа. И са много по-добър вариант за междинно хранене от блокчето млечен шоколад.

5. Здраво сърце

Фурмите също така са отличен източник на калий, който минерал понижава риска от развитие на инсулт и предотвратява образуването на липопротеин с ниска плътност, тоест на холестерол.

Така че, ако за вас е важно да запазите сърцето си здраво дълги години, а това е без съмнение, то тогава можете спокойно да наблегнете на фурмите. Наистина те много ефективно способстват за прочистването на кръвоносните съдове от отлаганията на холестерол.

Но понеже за доста сладки, не бива да се прекалява с фурмите, въпреки че са полезни, ако не се придържате към правилото за умереността, то можете да си навлечете доста неприятни стомашни проблеми – като подуване и постоянно образуване на газове.

А тези симптоми най-малкото ще ви създадат дискомфорт, когато например ви се наложи да бъдете на обществено място – на работа, в училище, в университета или в заведение, необходимостта да отделяте постоянно газове ще ви накара да се чувствате доста неприятно. Затова се придържайте към горния съвет – 3 фурми дневно и със сигурност ще останете очаровани.