Колкото и абсурден да ви се струва въпроса „знаете ли с какво да си пиете лекарствата?“ се оказва, че доста голям процент от хората не знаят. Всички са чували, че те не трябва да се сместват с алкохол, но има и други течности, които на пръв поглед изглеждат безобидни, а всъщност не са.

Лекарствата се пият само с чешмяна вода! За жалост в страната ни не навсякъде чешмяната вода е годна за пиене, което затруднява хората да спазват това важно правило, но има кани с пречистващи филтри, които могат да помогнат при подобна ситуация.

Минералната вода не трябва да се смесва с лекарствата, защото минералите в нея, могат да попречат на организма да усвои съставките на хапчетата или значително да забавят този процес. Всъщност най-негативно влияние оказва калцият.

Той е и причината всички млечни продукти да са противопоказни в съчетание с лекарства. В никакъв случай не ги пийте с мляко, било то прясно или айран (кисело), както и със сокове, в чийто състав присъства.

Калцият се свързва с активните съставки на лекарствените препарати и им пречи да навлязат в кръвта. Възможно е и да предизвика странични ефекти, които значително да затруднят лечението ви.

Ефектът му проличава най-вече при приема на хормоните за щитовидната жлеза, някои видове антибиотици и при лекарствата за остеопороза.

Поради тази причина голяма част от лекарствата се приемат 30 минути преди или след хранене и то, отново подчертаваме, само с вода от чешмата. Понякога дори и много малко количество мляко в сутришното ви кафе, може да повлияе на ефекта от лекарството.

Разбира се след около 1 час от приема му, нищо не ви пречи да пиете сокове, мляко и минерална вода.

Имайте предвид, че някои сокове могат да подсилят ефекта на лекарствения препарат. Такъв е сокът от грейпфрут, но наред с това той подсилва и страничните ефекти.

Неговото влияние се усеща най-вече при лекарствата за високо кръвно налягане и хронични заболявания.

Не забравяйте, че лекарствата се пият в седнало или изправено положение. Ако имате проблем с преглъщането им, можете да ги натрошете. Когато давате сироп на детето си или пиете самите вие, ви съветваме да използвате мерителната лъжичка в опаковката.

Лъжичките в кухнята ви са с различна вместимост и можете да объркате количеството за един прием.

Ако сиропът няма подобна лъжичка, то можете да използвате обикновена спринцовка. Те са разграфени и няма да срешете проблем. Точната доза е много важна, защото при по-малко организмът ви може да стане резистентен към лекарствения препарат, а при по-голяма да се появят странични ефекти.

Другият съвет, който можем да ви дадем за лекарствата е да ги съхранявате в помещения с по-малка влажност. Банята или кухнята не са удачен вариант. Температурата също е много важна. На листовките на лекарствата е указано при какви условия се съхраняват и ви съветваме да ги спазвате.

И последно – разчиствайте аптечката си поне 1 път в годината. Задължително изхвърляйте лекарствата с изминал срок на годност, а останалите е добре да съхранявате с оригиналната им опаковка и задължително указания за употреба. Ако имате малки деца се уверете, че нямат достъп до аптечката или я заключвайте.