Хашимото е болест, която засяга функцията на щитовидната жлеза. Това е автоимунно заболяване, което не се лекува, а контролирането му се осъществява чрез ежедневен прием на хормони – левотироксин.

Най-засегнати са жените в репродуктивна възраст между 30 и 50 годишна възраст, но все по-често се случва болестта да се развие и при по-млади момичета. Възможно е автоимунният тиреоидит да протича без симптоми дълги години наред, което го прави трудно диагностициран. Единствения белег за съществуването му е наличието на положителни антитела в кръвта. Може да бъде открит и чрез ехографска картина на жлезата.

Забременяване

От първостепенна важност за жената, която иска да забременее и има проблем с щитовидната жлеза, е тя да бъде много внимателно контролирана и лекувана. В противен случай може да се стигне до някои от следните проблеми:

За жената – спонтанен аборт, отлепване на плацентата, анемия, прееклампсия.

За плода – преждевременно раждане, раждане на мъртво дете, вродени дефекти, ниско тегло на плода и проблем с щитовидната жлеза.

Необходимо е да се предприемат мерки за хормонално лечение и е важно проблемът да се открие възможно най-рано. Обикновено жените с понижена функция на щитовидната жлеза забременяват много по-трудно.

Бременност

В първите няколко месеца от бременността има повишена нужда от тиреоидни хормони, тогава е възможно преди забременяването да е нямало хормонален дисбаланс, но в хода му да се развие хипотиреоидизъм. При тези случай има повишен риск за здравето на плода, а майката да не изпитва никакви симптоми.

При положение, че жената е наясно със заболяването си трябва внимателно да следи бременността си. За да бъде безпроблемна тя, е необходимо хормоните да се изследват на всеки 6-8 седмици и при нужда да се коригира приема им от ендокринолог.

Жените с Хашимото трябва да знаят, че обикновено дозата е по-голяма докато са бременни, за да набавят нужните хормони на плода. След раждането на детето приема на левотироксин се връща към дозата от преди забременяването.

Все още не е постигнато съгласие между специалистите дали всяка бременна трябва да се изследва за наличието на проблем с щитовидната жлеза. Хашимотото протича безсимптомно на всяка 3 от 100 бременни жени. Когато разберете, че сте бременна говорете с вашия лекар за изследване на хормоните в кръвта си. Изследването се заплаща, но ще бъдете много по-спокойни и ако се установи проблем, ще вземете мерки възможно най-рано.

Какво се случва с плода

По принцип се Хашимото се унаследява. Ако имате роднини, болни от него, то при вас се увеличава шансът да се активира болестта. При диагностицираните пациенти се наблюдава повишена честота на положителните антитела като при жените от права линия е от 30-50%, а при мъжете от 10-30%.

Поради тази причина много жени се притесняват, че ще предадат заболяването на своето дете. Хашмотото е генетично заболяване, но не се предава както останалите генетични заболявания. Детето унаследява предразположеността към него, а не самата болест и това съвсем не означава, че задължително ще се разболее.

След раждането на дете от жена с понижена функция на щитовидната жлеза трябва да се направи задължителен скрининг за вроден дефект на щитовидната жлеза, за да се предприемат мерки от своевременно. Също така е необходимо да следите нивата на хормоните в кръвта на детето си.