Неравните зъби са доста разпространен проблем, а неправилната захапка може да доведе не само до главоболие, но и до сериозни нарушения с темпоромандибуларната става, според известният британски зъболекар Ричард Маркес от Лондонския център по козметична стоматология.

Разпространена заблуда е, че кривите зъби са само козметичен проблем.

Всъщност този стоматологичен проблем е причина за травми на меките тъкани и на венците, прекомерно напрягане на дъвкателните мускули, а също така може да стане причина за ерозии и счупване на зъби.

Също така свежда до нула възможността за протезиране, поради неизбежното претриване и постоянните рани.

Впоследствие пък, ако не се лекува проблема, на такъв човек го очакват непрекъснати възпалителни процеси на устната кухина, главоболия и дори загуба на зъби.

Една от основните причини за неправилна захапка е, че когато челюстта расте и зъбите са с тенденция за изместване.

Изместилите се мъдреци, тласкащи съседните, също предизвикват големи проблеми – изместване на диска в областта на темпоромандибуларната става и дори артрит.

Затова и лекарите препоръчват да не се отлага хирургичното им премахване. Неправилното положение на зъбите в начален стадий може лесно да се коригира с помощта на брекети, които първоначално разширяват челюстта, а след това изравняват зъбите.

Здравите зъби са гаранция за красива усмивка. Интересно е, че широката усмивка не е просто средство, което ви придава очарование, но също така и практичен способ за поддържане на формата на лицето.

Това упражнение с годините предотвратява увисването на кожата на лицето.

Какво обаче да направите, ако ви заболи зъб? Кои средства помагат за намаляване на зъбобола?

• Солена вода – добавете 1 чаена лъжица готварска сол в топла вода, с получилия се разтвор се жабури устата, и го задръжте толкова дълго, колкото можете, след това изплюйте. Повторете няколко пъти.
• Карамфил – има обезболяващо и противовъзпалително действие. Намачкайте карамфил в областта на болезнения зъб. Също така можете да използвате 2 капки карамфилово масло, но не повече, тъй като твърде много може да бъде токсично, а също можете да направите гъста паста от смлян карамфил и вода или млян карамфил и зехтин и го нанесете на болезнената област.
• Алкохол – за да облекчите зъбобола можете да използвате силен алкохол – водка, уиски, коняк или ром. След продължителното жабурене с алкохол зъбоболът утихва.
• Кислородна вода – жабуренето с водороден пероксид също може да помогне за облекчаване на зъбобола. Ако вкусът ви се струва твърде неприятен, разредете с кислородна вода. В никакъв случай не поглъщайте разтвора
• Ванилов екстракт – пропийте памучен там тампон с екстракт от ванилия и приложете в областта на зъба, която предизвиква болка.
• Бадемов екстракт – този метод на лечение е същият както и екстрактът от ванилия.
• Екстракт от мента – същият метод на лечение, както и с ваниловия.
• Масло от чаено дърво – намокрете тампона с малко количество масло от чаено дърво и го фиксирайте по някакъв начин към болезнената област, можете да добавите няколко капки масло от чаено дърво в чаша с вода и да жабурите известно време с разтвора.
• Арганово масло – смесете няколко капки от него с малко количество зехтин, а след това пропийте с памучен тампон сместа и фиксирайте около болезненият зъб. Можете да замените зехтина с топла вода.
• Ябълков оцет – намокрете памучен тампон с ябълка.