69 сигурно е най-известната поза, що се отнася до съвременните ни теми за разговор, свързани със секса.

Всеки, който може да се определи като типичен експериментатор в спалнята, със сигурност я е практикувал многократно или пък умира от желание да я изпробва, ако досега това не се е случило вследствие на нежеланието на неподходящ партньор или други възникнали проблеми.

В реалността обаче се оказва, че така известната и широко разпространена 69, всъщност е изключително надценена и далеч не е сред любимите пози на много от хората, обичащи да прекарват времето си в леглото, в компанията на любимия или любимата.

Според проведено проучване, много от хората смятат, че тази поза е твърде натоварваща и поради този факт, двамата партньори не могат да изпитат пълното удоволствие от половия акт.

Все пак, тя изисква работа и от двамата и по този начин двойката не може да се съсредоточи и фокусира в правилната насока.

Много от практикувалите я, се оплакват, че не могат да изпитат пълното удоволствие от факта, че и те трябва да вършат същото – и дори и това действие да им доставя удоволствие, те не могат да се отдадат изцяло на него, поради което и не се представят толкова добре в спалнята.

Тъй като не знаят дали да се съсредоточат върху това да чувстват удоволствие от работата на партньора им върху тях или да са заети да им доставят такова, нито едното действие не е пълноценно.

Много от хората, взели участие в проучването са категорични – поединично - и двете, но заедно – не! Също така, 69 е поза, която изисква от единия партньор поне, равновесие и баланс – следователно той трябва да се фокусира и върху това да изпитва удоволствие, и върху това да доставя, и върху това да се крепи, без да падне.

Освен това, не височината на хората има значение – при прекалено голяма разлика в ръста може да възникнат още проблеми, които да причинят изкривяване на врата, на гръбнака и подобни неудобства.

Друга трудност, която може да възникне е мястото – доста препоръчително е позата 69 да се изпълнява на мека повърхност, от сорта на легло, канапе и др. – подът хич не е удобен вариант, тъй като е твърд и е възможно да нарани коленете на човека „отгоре“.

Освен това е страшно често срещано мнението, че да получиш оргазъм в подобна поза е изключително трудно, както и да докараш до оргазъм любимия – сложността на позата е от по-високите, все пак. 69 изисква гъвкавост и може да представлява трудност за по-възрастните от нас, които не са така сигурни в телата си.

По-голямата част от хората докладва, че в пъти предпочитат така наречения вариант „на смените“.

Той се характеризира с това първо единия да достави удоволствие на другия, чрез орален секс, а след това да се сменят и получилият орален секс да отвърне със същото на партньора си и така да „се въртят“.

Този вариант предлага възможността на човека, освен да се съсредоточи върху доставянето на удоволствие на партньора си и да даде всичко от себе си, за да го задоволи напълно, но и тази възможност да се наслади пълноценно, когато му дойде редът.