Психичните разстройства, за жалост, са изключително често срещани в днешно време. Всеки от нас е чувал за най-известните от тях – анорексия и булимия, но има и много други, неизвестни за повечето хора, като например орторексия, бигорексия и т.н. това, което свързва всички тези заболявания е факта, че те се развиват на психическа основа, но освен това и оказват външно отражение върху физическото ни състояние – те са пряко свързани с начина, по който изглеждаме всъщност, начина, по който си мислим, че изглеждаме и този, по който искаме да изглеждаме.

Наясно сме с ползите, които идват от здравословния живот – ставането рано сутрин, пиенето на много вода, здравословните храни, редовните тренировки и т.н.

Това са неща, задължителни за ежедневието на всеки, който се определя като човек, водещ „здравословен начин на живот“. Наясно сме и с вредата, която причинява обратното – заседналото всекидневие пред екрана и тъпченето с вредни храни – чипсове, бургери, шоколади, дюнери и т.н. в огромни количества.

Но може ли здравословното в някаква степен да се превърне в нездравословно? Очевидно да.

Какво е бигорексията?

Бигорексията е разстройство на психична основа, което се състои в така нареченото „претрениране“.

Бигорексиците не излизат извън фитнес залата – те са вманиачени до крайна степен в целта си да постигнат мечтания релеф на тялото и добре изразени мускули – нещо, което освен множество усилени тренировки и хранителни режими, изискващи уникално упорство и налагащи често крайно нездравословни ограничения, може да се окаже изключително опасно за тях, а понякога, в някои по-тежки случаи, дори и смъртоносно.

Симптоми при бигорексия

Симптомите при бигорексията са доста сходни с тези при анорексията в някои аспекти, макар че има и много огромни отличителни разлики.

Докато и двете психични разстройства се характеризират с лошо настроение, видимо безпричинно нападателно отношение, обсебеност към външния си вид и прекалена вманиаченост, то тази вманиаченост докато при анорексията се изразява в количеството храна, което поемаш и желанието да отслабваш още и още, то бигорексиците искат единствено още по-голям релеф и още повече мускули и подкожни мазнини.

Някои от най-често срещаните симптоми са:

• Честото оглеждане в огледалото
• Страшно много време, прекарано във фитнес залата
• Прекалена интензивност на тренировките
• Високобелтъчна и същевременно нисковъглехидратна диета /или някакъв друг подобен хранителен режим/
• Паника при мисълта за загуба на мускулна маса
• Пиенето на хранителни добавки, най-често за сваляне на подкожните мазнини или за покачване на мускулна маса
• Неодобрение към тялото си
• Агресивно отношение
• Изпадане в ужас, при невъзможност за тренировка
• Тренировки, дори и в недобро здравословно състояние
• Използване на анаболни стероиди и подобни за постигане на целта

Какво причинява бигорексията?

Често бигорексиците, освен че се налага да спазват жестоки хранителни режими, не могат да си позволят да имат нормален социален живот и човешки отношения – те имат определен график за хранене, определено време във фитнеса, определени неща, които трябва да ядат – и това, ако е прекалено, може да се окаже много опасно.

Поради тенденцията на бигорексиците да се въздържат от много видове храна, в организмът им често се наблюдава недостиг на всякакви витамини и минерали, които те често се опитват да си набавят чрез добавки и подобни, които, за жалост обаче, могат да причинят и много по-сериозни проблеми.

А тежките тренировки, особено ако са изпълнени неправилно, могат да доведат до претоварване на организма и развиване на много най-различни заболявания. Претоварването може да има летален край, ако не е добре преценено.

Как се лекува бигорексията?

Бигорексията, като всяко психично разстройство, изисква най-малкото професионална консултация с психолог/психиатър и диетолог. те са хората, които могат да помогнат на човек, развил бигорексия да разбере как точно изглежда, какво иска да постигне и как да го постигне.

Най-често засегнати от бигорексия са представителите на силния пол, макар че и много жени, целящи да достигнат формите на фитнес моделите по кориците на мъжките списания, са също застрашени от развитието на бигорексия.