Фиброзата на белите дробове е заболяване, при което в органа се образува белезникава /съединителна/ тъкан и се разраства по такъв начин, че се нарушава изпълнението на техните основни функции.

Намалява способността на белодробната тъкан да се разтягат, тяхната еластичност, също се затруднява преминаването на въглеродния диоксид и на кислорода през стените на алвеолите – специфични мехурчета, посредством които кислородът попада в кръвта.

Причини и симптоми за фиброза на белите дробове

Кои са най-разпространените фактори, способстващи за развитието на заболяването:

На първо място е наследствената предразположеност, а също и тютюнопушенето и постоянното въздействие с химически вещества.

Не по-малко значим фактор е местожителството в замърсен район с голям брой промишлени предприятия, или пък замърсяване от изгорели автомобилни газове – основният замърсител на въздуха в големите български градове.

Вдишването на частици неорганични – цимент, пясък, абзест, талк, силиций, метални стружки, или органични вещества – плесен, дървени трици, суха трева, брашно, трици, прах в продължение на дълго време, също е един от основните рискови фактори.

Други обуславящи такива са – продължителна употреба на химически средства – при лечение на онкологични заболявания, или на лекарства против сърдечна аритмия; въздействие на облъчване; наличие на хронично автоимунно заболяване – системен лупус, склеродермия или ревматоиден артрит; нарушение на нормалната функция на ендокринната система.

Идиоатичната фиброза на белите дробове – това е разновидност на заболяването, което възниква без видими причини. Учените и до сега се опитват да установят истинският произход на тази патология.

Една от основните версии е предположението, че за влошаването на структурата на белодробната тъкан е виновно недоспиването. Умореният организъм получава по-малко кислород.

Признаци, характерни за развитието на заболяването, са:

• Често усещане за задух, особено усилващо се след физически натоварвания;
• Бързо отслабване без корекция на хранителния режим;
• При дишане се чуват хрипове;
• Суха кашлица, понякога с отделянето на малко количество храчки;
• Болезнени усещания в областта на гърдите;
• Посиняване на устните, на краищата на пръстите – цианоза;
• Бързо безпричинно уморяване, тъй като кръвта е недостатъчно добре наситена с кислород;
• Увеличаване на фалангите на пръстите, напукване на пластините на ноктите;

В напредналите стадии на заболяването се развива сърдечна недостатъчност, образуват се отоци на долните крайници, появяват се болки в гърдите, подуване и пулсация на вените на шията.

Фиброзата на корените на белите дробове се съпровожда с тяхното удебеляване, поради увеличаване на съединителната тъкан, което може да доведе до развитието на тромбоемболия на белодробната артерия.

Диагностика и лечение на фиброза на белите дробове

Прави се оценка на състоянието на болния, като се започва с анализ на оплакванията, снемане на анамнеза – кога и при какви обстоятелства са се появили първите симптоми, как се е развивало заболяването.

Прави се преглед – прослушва се гръдния кош, проверява се дихателната функция и белодробния обем.

След това в случай на необходимост се провеждат допълнителни инструментални диагностични процедури, сред които рентгенография на гърдите, магнитно-резонансна и компютърна томография – дава възможност за точно определяне на всички изменения или се назначава биопсия.

При това заболяване лечението започва с отстраняване на причините, провокирали развитието на патологичния процес. Това позволява да се преустанови прогреса на заболяването и да се понижи проявлението на страничните ефекти.

Тези зони от тъканта, които не предизвикват негативни проявления, не се нуждаят от специално лечение. В случай на силно разпространение на съединителната тъкан може да се наложи пълното ѝ премахване и замяна на органа с донорски.