В Европа, а и у нас експертите разсъждават по въпроса каква ще е ползата от въвеждането на акцизи върху захарта.

Родното министерство на здравеопазването поне засега се отказа от тази своя идея, която беше малко по-различна от самото въвеждане на данък върху захарта.

Някои от експертите са убедени, че броят на разболелите се от диабет и страдащите от наднормено тегло значително ще намалее, особено сред хората с по-ниски нива на доходите.

Идеята на Джордж Озбърн, финансовият министър на Великобритания, да предложи въвеждането на акциз върху захарта предизвика истинска война между компанията, които продават подсладени безалкохолни газирани напитки.

В широката полемика по този въпрос се включиха и лекари, а също и журналисти и икономисти от различни европейски медии.

Следва да се отбележи, че днес 15 държави вече са въвели данък върху захарта, както и върху продукти, които я съдържат в големи количества.

Сега в тези страни хората наистина са започнали да употребяват повече здравословна и не толкова калорична храна. Ако се разграничим от анализа на експертите в европейските държави, то доста интересен пример, където действа „захарният данък“, е Мексико.

Там още през 2014-та година въвеждат акциз върху реализацията на подсладените безалкохолни газирани напитки в размер на 10%.

След известно време именно с 10% спаднали продажбите на подобни напитки. Лекарите отбелязват, че съществено намалели новите случаи на диабет на затлъстяване.

А до неотдавна Мексико бе на първо място сред държавите от Латинска Америка по брой хора, страдащи от диабет, но и в световните класации биеше рекорди по брой на диабетно болните.

Но да се върнем към Европа. Тук най-голям положителен опит при въвеждането на разнообразни продоволствени данъци има Унгария.

Като с акцизи се облагат се облагат не само захарните изделия, но и енергийните напитки. Освен захарта в известна немилост на унгарска земя се оказват и солта и плодовете, които са преминали процес на консервация. Не е тайна, че се извършва с използването на захар.

Специалистите от Националния институт за хранене и фармация, намиращ се в Будапеща, провели изследване, което показало, че унгарците започнали да ядат по-малко бонбони, както шоколадови, така и карамелени.

С 22% намаляла употребата на енергийни напитки, а продажбите на газирани напитки със захар спаднали с 19%.

Коренно противоположна прогноза на приведената по-горе информация изготвили сътрудниците на института по фискални изследвания.

Те смятат, че акцизът върху сладките напитки ще предизвикват у хората желание да употребяват още повече захар, отколкото преди това.

Този навик ще се обуславя от загубването на едното удоволствие от газираното, потребителите ще се насочат към друг негов източник, например млечни коктейли или сокове.

А тези продукти съдържанието на глюкоза може да бъде в пъти по-високо, отколкото в сладкото газирано.

Като алтернатива на сладките газирани напитки също е възможно увеличаване на потреблението на захарни изделия, които обикновено не са големи като количество, но съдържат огромно количество калории.

Както най-вероятно си спомняте, в български вариант от МЗ беше предложено въвеждането на т.нар. данък вредни храни, който щеше да облага всички храни, които съдържат не само завишени количества захар, но и сол и мазнини, тоест доста по-разширен вариант от предложения във Великобритания, по-скоро е близък до този, който се прилага към момента в Унгария.