Стартът на тенденцията на намаляване на заразените с коронавирус у нас през последните дни съвпадна с нарастването на случаите в южната ни съседка.

Дори се обсъждат нови блокади на цели райони на страната, където са най-много новите установени случаи.

Очаква се премиерът на Гърция да обяви нова блокада

Предвижда се разширяване на обхвата на мерките за въвеждане на ограничения с цел възпиране нарастването на заразените.

Взето е дори решение Международният панаир в Солун да не се проведе. Формирало се е локално огнище на полуостров Халкидики, където в предприятие за преработка на храни са установени 50 случаи на работещи в него.

Здравните власти там незабавно са поставили работниците, при които са установени положителни проби за COVID-19, под карантина както и техните семейства.

Според информацията, албанци са довели до масовото разпространение на COVID-19 в предприятието, тъй като те са негови служители. Засега не се знае дали в тази фабрика, част от преработващата хранителна индустрия в южната ни съседка, са работили и българи.

Очакванията са утре да бъде взето решение дали да бъдат въведени нови ограничителни мерки в северната част на Гърция, където се наблюдава бум на новите случаи. Във втория по големина град в страната, Солун, цял хотел е изолиран, като в него са настанени мигранти.

Не се допуска хотелът да бъде напускан, охранява се от полиция.

Малък остров до Атина с редица допълнителни ограничения

Един от малките гръцки острови, разположен недалеч от Атина, е поставен под карантина, тъй като там са установени 13 случая на заразяване.

Да не се разнесе заразата и към столицата, властите са прибягнали до по-драстичните мерки.

На острова също така носенето на маски стана задължително, и то не само на закрито, но и на открито.

Наложена е забрана на всякакво струпване на хора, организирането на масови прояви попада също в обхвата на ограниченията. Църковните служби, сватби и кръщенки също са под забрана.

Ограничението за събиране на хора на едно място е до не повече от 9 души, дори може да се каже, че има забрана и за канене на гости. По домовете не се допускат също повече от 9 души.

Заведенията на острова не са затворени, но екипи обикалят, за да следят дали се спазва дистанция. В ресторантите ограничението е до най-много 4 души на една маса.

На острова започна и масово тестване на туристи, както и на местни жители. Забрана за влизане на туристи на острова няма въведена, но всички, които са планирали почивка там са я отменили, според информацията, масово се отказват и резервации, поради страх от заразяване.

Допълнителните ограничения, които са въведени на острова, са до 17 август или за срок от 10 дни, като при необходимост властите изразяват готовност, че е възможно удължаване.

Новите заразени в Гърция за първи път от месеци надминават бройката у нас

В цяла Гърция са установени 152 нови случая на COVID-19, докато у нас са по-малко за първи път може би от няколко месеца.

Причината за бума в южната ни съседка се сочи неспазването на дистанция в нощните заведения, които са по морските курорти, сватбите с много гости, както и невъзможността да се осигури разстояние при пътуване във фериботите.

И това въпреки усилията, които се полагат от здравните власти да следят да няма нарушения на дистанцията и на останалите мерки.

Заради неспазването на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 се налагат глоби, дори се прибягва до принудителни административни мерки като затваряне на заведения, въпреки това ситуацията се определя като критична.

В понеделник, на 10 август, премиерът трябва да обяви дали районите с много заразени ще бъдат поставени под пълна карантина, най-вероятно няма да се прибегне до мерките от месец март да се затварят хората по домовете.

Тогава сезонът беше друг, държавата можеше да си го позволи, а сега, когато се разчита основно на туризма и на приходите от него, мерките не могат да бъдат прекалено крайни.

СЗО също призова да не се прибягва до затваряне, а по-скоро да се разчита на самосъзнанието на хората и на тяхната култура да спазват мерки.