Спадът на новите заразени с COVID-19 у нас спад за трети пореден ден, което може да се определи вече като тенденция и то положителна.

Приетите в болница с COVID-19 намаляват

Очаквано общият брой на направените PCR тестове надхвърли 300 000, за изминалото денонощие те са 3612, въпреки това при 134 нови заразени това около 3,5% положителни.

Много по-ниска стойност, отколкото средно се установяваха през последните няколко седмици – около 5-6%, близо 2 пъти по-малко са реално положителните.

Излекуваните са по-малко, отколкото са установените случаи, което естествено води до нарастване на реално заболелите и те се увеличават до 5180.

Преборилите инфекцията, при които това е установено на 8 август, са 96, общият им брой достига 7718, доста повече са, отколкото реално болните.

Повторните тестове са показатели отрицателни резултати и са без симптоматика, нови 96.

Общият брой на потвърдените случаи продължава да върви нагоре и достига 13 343, но пък излекуваните са над 50%, което показва, че епидемията у нас е далеч от опасната си фаза. При хоспитализираните също се наблюдава спад, което може би е най-добрият показател, показващ какво може да се очаква от епидемията.

Друг показател обаче, този на заболелите в тежко състояние продължава да върви нагоре, което може да се определи като обезпокоително, те достигат 55.

Съботният ден, за съжаление, не се разминава и без жертви, като са докладвани 3 случая на летален изход, общият им брой нараства до 445.

Столицата с едва 17 нови заразени на 8 август

По области най-тревожна е ситуацията в област Добрич, където са установени нови 32 случая, общият брой на потвърдените достига 456. Засега няма яснота колко от тях са приети в болница.

На второ място по нови заразени е област Пловдив, където в събота са установени 21 нови, общият им брой от началото на епидемията почти достига 1100.

Това е нарастване спрямо предходния ден, когато бяха по 20 и от областна управа се похвалиха, че повече са излекуваните, отколкото са новите заразени.

Едва на 3-то място е област София-град по нови заразени, където са 17 новите случаи. Общият брой на установените в столицата вече наближава 4000.

Област Благоевград следва с нови 15 заразени и последната област с над 10 установени случаи е Варна с 12.

Във Варна и в Благоевград общият брой на установените случаи наближава 1000, като морската столица още в понеделник най-вероятно ще ги надмине. Там са вече 982, но са с близо 100 по-малко, отколкото в Пловдивско.

В останалите области, в които са установени нови случая на заразяване, се касае за по-малко от 5.

С по 4 са Велико Търново, Габрово, Пазарджик и Плевен, общо 4 са областите, в които са по-толкова новите заразени.

Най-много са потвърдените с COVID-19 от 50 до 59 г. у нас

При медицинския персонал също се наблюдава значителен спад на новите заразени, от по над 10 нови през последните няколко дни, в събота са установени 3-ма нови случаи, като общият им брой достига 749 от 746 по данните от петък, 7 август.

По възрастови групи засега не се наблюдава промяна в картината на разпределението на заразените, но като общ брой, а не като активни случаи. Информационната система не предоставя такава информация.

Най-много са потвърдените с COVID-19 във възрастовата група от 50 до 59 г., общо 2475.

Съвсем малко по-малко са установените с инфекцията по-младите – от 40 до 49 г. – 2408. Това е тенденция с минимална разлика, която се запазва може би от началото на епидемията или от малко по-късен етап, когато случаите бяха преминали 200.

На трето място сред възрастовите групи е тази на лицата в зряла млада възраст – от 30 до 39 години.

Изненадващо е, че има повече заразени сред тях, отколкото при българите в пенсионна и предпенсионна възраст – 60-69 г.

Едва след това са младежите от 20 до 29 г., които са малко над 1700 общо от началото на епидемията у нас, макар и най-вероятно първият случай при младежите да е установен доста по-късно.