Какво представлява главоболието?

Главоболието е често срещано състояние, но обикновено не представлява сериозно заболяване. Макар и то да не е причина за безпокойство, то може да бъде доста болезнено и да провали целия ни ден.

Съществуват много и най-различни причини за главоболие. Болката при различните видове главоболие е с различна интензивност, локализира се на различни места и има различна продължителност.

Друга важна характеристика, която помага за разграничаване на видовете главоболие е качеството на самата болка дали тя е остра, тъпа, постоянна, периодично или имаме усещането, че някой или нещо ни удря по главата. Допълнителните симптоми, които могат да се свържат с главоболието са:

  • Виене на свят;
  • Изтръпване или слабост;
  • Промени в зрението;
  • Трудно запазване на равновесие;
  • Болка в ухото, окото или в лицето;
  • Повишена телесна температура;
  • Избиване на студена пот;
  • Свръх чувствителност към светлина или звук.

Всички тези фактори помагат да се определи дали има или няма нужда да се подложите на спешно лечение поради главоболието ви.

Главоболието може да засегне всеки, без значение на раса, пол, социално-икономически статус или възраст.

Стресът и тревожността е установено, че могат да предизвикат главоболие при някои хора. Но при други за главоболие е възможно да няма никаква видима причина.

Най-често срещаният вид главоболие е известно тензионен или стресов тип главоболие, а следващият най-често срещан вид се нарича мигрена. При по-голямата част от хората главоболието е от първият вид – стресовият или смесен тип в резултат на стреса и мигрената.

Какви са симптомите на главоболието?

При леките симптоми на главоболие е малко вероятно да имате нужда от спешна медицинска помощ. Тези симптоми при повече хора са лека болка в главата, която при допир е болезнена, като болката обикновено се локализира и от двете страни в челната област.

Това главоболие може да възникне често и се появява дори при определени ситуации. Хората, които страдат от този вид главоболие дори знаят кога ще имат главоболие и разпознават симптомите му.

Как се лекува главоболие?

Лечението на главоболието обикновено включва болкоуспокояващи. В аптечната мрежа се предлагат най-различни лекарства против главоболие. Фармацевтичните компании всяка година харчат милиони левове, за да рекламират „невероятните“ свойства на своите продукти.

Въпреки това много от „специалните“ препарати точно против главоболие не са ефективни, толкова колкото простият парацетамол, ибупрофен или аспирин. Като допълнение намаляване на стреса и по-честите почивки са силно препоръчителни при главоболие.

Въпреки относително безопасните болкоуспокояващи лекарства, които се предлагат на пазара, всички те имат потенциални странични ефекти и неправилното им използване може да доведе до сериозни последствия. Винаги четете листовката и спазвайте препоръчителната доза.

Дори и без рецепта обезболяващите могат да бъдат опасни, ако не се приемат правилно или ако се приемат за главоболие, което е причинено от друго заболяване като например кръвоизлив или инсулт.

Потенциалните странични ефекти могат да се проявят при предозиране, неправилна употреба,също при кръстосани реакции, когато се приемат и други медикаменти – например разредители на кръвта. Възможно е и да имат токсични ефекти върху различни органи, особено върху черния дроб.

Парацетамолът е безопасно и ефективно средство за облекчаване на всякакви болки включително и за главоболие. Но е противопоказно да се приема парацетамол заедно със сънотворни.

Също когато се приема парацетамол против главоболие трябва да се избягва  употребата на алкохол. Парацетамолът  не е препоръчителен и за хора с чернодробни заболявания като цироза и хепатит.