Какво представлява заушката?

Заушка или паротит е заразна вирусна инфекция,причинява се от паротидния вирус – mumps virus, която може да предизвика болезнено подуване на слюнчените жлези особено на паротидната жлеза – жлезата между ухото и челюстта.

Някои хора, разболели се от паротит, не получават подуване на слюнчените жлези, при тях болестта преминава като по-сериозна настинка или грип.

Заушката обикновено преминава за около 10 дни. Но в някои случаи може да доведе до усложнения като възпаление на мозъка (менингит), на тестисите (орхит), на яйчниците (оофорит) или на панкреаса (панкреатит).

Ваксината против паротит предпазва от болестта, част е и от МПР (морбили, паротит и рубеола) и от МПРВ (морбили, паротит, рубеола и варицела) ваксините.

Поставянето им е включено в задължителния имунизационен календар и така повечето деца са защитени от тези заболявания.

Какви са причините за заушка?

Заушката е вирусна инфекция, която се разпространява главно чрез директен контакт със секретите от дихателната система на заразените хора.

Когато някой, който е заразен с вируса, кашля или киха, малки капчици, съдържащи вируса, се разпръскват във въздуха.

Тези капчици могат да бъдат вдишани от други хора, които са близо до заразения човек, което може да доведе до заразяване.

В допълнение към това, вирусът може да се разпространява и чрез директен контакт със заразените секрети.

Например, ако заразен човек докосне устата си и след това докосне повърхност или предмет, вирусът може да бъде прехвърлен на следващия човек, който докосне същата повърхност или предмет и след това докосне своите уста, нос или очи.

Вирусът може да се разпространява и чрез контакт със заразени храни или напитки. Ако заразен човек пие от чаша или яде от чиния и след това друг човек пие или яде от същата чаша или чиния, вирусът може да бъде прехвърлен.

Периодът на заразност на заушката е обикновено около ден или два преди началото на симптомите и продължава между 5 и 9 дни след появата на симптомите.

Това означава, че заразен човек може да прехвърли вируса на други хора преди дори да знае, че е болен, както и през първите дни след началото на симптомите.

Заради това е изключително важно хората да избягват контакт с други, ако се подозира, че имат заушка, и да се консултират с лекар възможно най-скоро.

Какви са симптомите на заушка?

  • Подуване и болки в челюстта. Едната или и двете бузи изглеждат подути.
  • Повишена телесна температура.
  • Главоболие, болки в ушите, болки в гърлото и болка при преглъщане или отваряне на устата.
  • Болка, когато ядете кисели храни или напитки и течности с по-кисел вкус като цитрусови плодове или сок от такива.
  • Лесна уморяемост съчетана с болки в мускулите и ставите.
  • Загуба на апетит и повръщане.

Обикновено са необходими от 2 до 3 седмици, след излагането на вируса, за да се появят първите симптоми.

Това време се нарича инкубационен период на болестта. Някои хора, които са заразени с вируса паротит нямат никакви симптоми.

Ако усетите проявата на по-сериозни симптоми като схванат врат или много силно главоболие, болезнени тестиси или силна болка в корема, веднага се обадете на личния Ви лекар.

Как се лекува заушка?

В повечето случаи възстановяването от паротит протича в домашни условия като на болните се препоръчва почивка, но ако се възникнали усложнения може да се наложи и престой в болнично заведение.

Ако Вие или вашето дете имате заушка:

Използвайте парацетамол за да свалите температурата и да се справите с главоболието. Следвайте всички инструкции на листовката на парацетамола.

Ако давате лекарство на бебе, спазвайте указанията на личния ви лекар за това какво количество да му давате и на какъв период от време.

В никакъв случай не давайте аспирин на детето ви, ако то не е навършило 20 години, защото има риск от развитие на Синдрома на Рей.

Слагайте лед върху подутите и болезнени области. Поставете тънка кърпа под леда, за да предпазите кожата си.

Пийте допълнително течности, за да спомогнете за нормализирането на телесната температура и за да предотврати обезводняване.

Яжте меки храни, които не изискват дъвчене. Въздържайте се от прием на кисели храни и напитки.

Всеки, който е болен от паротит трябва да не ходи на работа или на училище и изобщо да посещава обществени места поне 5 дни след началото на подуването на слюнчените жлези.

Не е необходимо болният да се изолира от останалите членове на семейството си, тъй като когато заболяването е било диагностицирано, те вече са били изложени на вируса причинител на паротит.

В заключение, е важно да се подчертае, че заушката, въпреки че обикновено е лека болест, може да доведе до сериозни усложнения в някои случаи.

За да се предпазим и защитим обществото, е от съществено значение да се спазват препоръките за ваксинация.

Ваксините са ефективен начин за предотвратяване на заушката и други болести. Освен това, ако имате симптоми, подобни на тези на заушката, е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-бързо.

Избягвайте контакт с други, за да предотвратите разпространението на вируса.

Накрая, винаги следвайте съветите на здравните специалисти и се грижете за своето здраве и благополучие.

Заушката може да бъде предотвратена и управлявана, а информираността и предпазливостта играят ключова роля в това.