Какво представлява заушката?

Заушка или паротит е заразна вирусна инфекция,причинява се от паротидния вирус – mumps virus,  която може да предизвика болезнено подуване на слюнчените жлези особено на паротидната жлеза – жлезата между ухото и челюстта. Някои хора, разболели се от паротит, не получават подуване на слюнчените жлези, при тях болестта преминава като по-сериозна настинка или грип.

Заушката обикновено преминава за около 10 дни. Но в някои случаи може да доведе до усложнения като възпаление на мозъка (менингит), на тестисите (орхит), на яйчниците (оофорит) или на панкреаса (панкреатит).

Ваксината против паротит предпазва от болестта, част е и от МПР (морбили, паротит и рубеола) и от МПРВ (морбили, паротит, рубеола и варицела) ваксините. Поставянето им е включено в задължителния имунизационен календар и така повечето деца са защитени от тези заболявания.

Какви са причините за заушка?

Заушката се разпространява, когато заразен с вируса причинител кашля или киха близо до вас и някои от неговите секрети попаднат върху устата ви или някоя друга ваша лигавица или при контакт със заразени храни или напитки.

Болният от заушка е заразен е около ден два преди началните симптоми и между 5 и 9 дни след появата на симптомите.

Какви са симптомите на заушка?

  • Подуване и болки в челюстта. Едната или и двете бузи изглеждат подути.
  • Повишена телесна температура.
  • Главоболие, болки в ушите, болки в гърлото и болка при преглъщане или отваряне на устата.
  • Болка, когато ядете кисели храни или напитки и течности с по-кисел вкус като цитрусови плодове или сок от такива.
  • Лесна уморяемост съчетана с болки в мускулите и ставите.
  • Загуба на апетит и повръщане.

Обикновено са необходими от 2 до 3 седмици, след излагането на вируса, за да се появят първите симптоми. Това време се нарича инкубационен период на болестта. Някои хора, които са заразени с вируса паротит нямат никакви симптоми.

Ако усетите проявата на по-сериозни симптоми като схванат врат или много силно главоболие, болезнени тестиси или силна болка в корема, веднага се обадете на личния Ви лекар.

Как се лекува заушка?

В повечето случаи възстановяването от паротит протича в домашни условия като на болните се препоръчва почивка, но ако се възникнали усложнения може да се наложи и престой в болнично заведение.

Ако Вие или вашето дете имате заушка:

Използвайте парацетамол за да свалите температурата и да се справите с главоболието. Следвайте всички инструкции на листовката на парацетамола. Ако давате лекарство на бебе, спазвайте указанията на личния ви лекар за това какво количество да му давате и на какъв период от време.

В никакъв случай не давайте аспирин на детето ви, ако то не е навършило 20 години, защото има риск от развитие на Синдрома на Рей.

Слагайте лед върху подутите и болезнени области. Поставете тънка кърпа под леда, за да предпазите кожата си.

Пийте допълнително течности, за да спомогнете за нормализирането на телесната температура и за да предотврати обезводняване.

Яжте меки храни, които не изискват дъвчене.

Въздържайте се от прием на кисели храни и напитки.

Всеки, който е болен от паротит трябва да не ходи на работа или на училище и изобщо да посещава обществени места поне 5 дни след началото на подуването на слюнчените жлези.

Не е необходимо болният да се изолира от останалите членове на семейството си, тъй като когато заболяването е било диагностицирано, те вече са били изложени на вируса причинител на паротит.