Как здравните власти ще реагират, за да ни защитят, при възникване на заплаха от масова зараза и навлизане в страната на заразно болни мигранти?

Възможно ли е здравната ни система да колабира, ако през България преминат големи потоци от заразно болни хора, търсещи убежище и закрила в Европа?

Отговор на тези въпроси днес се опитаха да дадат шефът на ВМА и неговият екип, който той представи на изнесено заседание пред членовете на 3 парламентарни комисии – по здравеопазване, отбрана и вътрешна сигурност.

По думите на директора на ВМА само една епруветка поставена на неподходящо място в голям град може да предизвика масово заразяване на населението.

Но все пак успокоява, че екипи на ВМА за справяне с такива кризисни ситуации са разположени в 5-те най-големи български града и при подаване на сигнал имат готовност да пристигнат до 10, максимум 20 минути на мястото и да вземат всички необходими мерки.

Това обаче не може да ни успокоява, тъй като българските здравни власти трябва да са готови за всякакъв развой на събитията, и не трябва да си затварят очите, че у нас не може да бъде използвано биологично оръжие.

Основната заплаха идва от Ислямска държава/ДАЕШ, тъй като партньорските разузнавателни служби са открили, че съществуват черни лаборатории, и дори има данни, че са се успели да се снабдят с вариола – същинската едра шарка, което заболяване според СЗО е напълно ликвидирано, дори и в природата, още през 1980 година.

Според екипа на шефа на ВМА засега на граничните пунктове има достатъчно добър здравен контрол и не е наложително засилването, но опасността идва от нелегално преминаващите, като дори е имало подозрение за проказа, които е било опровергано от изследванията.

На гръцки остров обаче са регистрирани 2 случая на мигранти болни от лашманиоза, които са завършили фатално. Също така са потвърдени и случаи на туларемия и тиф.

Преди около 2 месеца пък 2-ма българи се върнали от Уганда тежко болни от малария, като във ВМА не разполагали с препарати за лечение на това заболяване и се наложило директорът на най-голямата болница у нас моли фирмите, които се занимават с внос на лекарства, да осигурят такива медикаменти.

И се оказва, че здравните власти трябва да бъдат подготвени да се справят и със случаи на заболявания, които се смятат за „изкоренени“ от нашите земи и това малария, вариола и тиф.

СЗО принуждава България да закупи 30 хиляди ваксини срещу вариола, тъй като още през 1980 година страната ни е обявена за свободна от това заболяване, както и цяла Европа, но преди около 3 години се установява, че 30 американски деца са се заразили със същинска едра шарка от прерийни кучета.

А и у нас, както и в цяла Европа ваксина срещу вариола не се поставя. Но през 2012 година департамента по отбрана на САЩ – Пентагонът се вижда принуден да закупи ваксини срещу вариола и да ваксинира 350 хиляди войници.

Шефът на ВМА и неговият екип посочват, че здравните власти не трябва да си затварят очите пред проблема, а трябва да бъдат постоянно в готовност за най-лошото, което е използване на биологично оръжие у нас или нахлуване на огромен брой заразно болни мигранти, които здравната ни система да не може да поеме, което да доведе до нейния колапс.