Шиечният кариес представлява кухина в неговата основа. Днес се смята за много сложен и опасен тип кариес, който може да се засегне зъба в най-уязвимото място – неговият корен.

Неговата пагубност се състои в това, че може да проникне в най-дълбоките части на зъба, засягайки всичките му канали. Обикновено този тип кариес се среща най-често при хора над 30 години.

Шиечен кариес – причини

Това е винаги актуален въпрос за съвременните зъболекари, тъй като е много важно всичко да се направи на време, за да се предотврати заболяването, отколкото след да се лекува сериозно увреден зъб.

Сред основните причини могат да се откроят следните:

• Недостатъчна грижа за устната кухина. От названието на този тип кариес можете да си направите извод, че се появява на шийката на зъба в близост или под самия венец, където често и четката за зъби не достига.

• Освен това, вследствие на анатомичните особености, емайлът около шийката се отличава с тънкост и следователно внимателно трябва да следим за здравето на зъбите, за да се ограничим само до процедурата по възстановяване на емайла – реминерализация.

Какви са симптомите?

Сред първите на този вид кариес са потъмняване на емайла с поява впоследствие на бели петна, които постепенно променят цвета си, при липса на лечение може да се стигне до пълна загуба на зъба.

Внимание – най-неприятният симптом на шиечния кариес са неприятните усещания в момента на хранене, особено това се отнася за температурата на храната, също характерни са тъпата болка и цветовите изменения на зъба и неговата шийка.

Финален симптом е образуването на видима вдлъбнатина в основата на зъба в непосредствена близост до венеца.

Стадии на развитието на заболяването

През няколко етапа преминава шиечния кариес, при които от малко петънце се превръща в дълбок кариес. В първия стадий кариесът като такъв не съществува – това е по-скоро малък деминерализиран участък под формата на петно на емайла.

1. Липсват каквито и да било симптоми. През този етап се наблюдава потъмняване на гладката повърхност на зъба, като се образува петно.
2. Повърхностен кариес – това е израждане на петното, започва постепенно разрушаване на емайла, като възниква реакция на различни температури.
3. Среден – по-сложен случай с дълбоки увреждания;
4. Дълбокият кариес може да достигне чак до нервното окончание и често единственото решение е изваждане на зъба;

Като изхожда от стадия на заболяването, се избира и подходящо лечение.

Шиечен кариес – лечение

На практика не се отличава от процедурите, които се прилагат при останалите видове кариеси.

Важно!

При напреднал стадий на шиечния кариес са наложителни по-сложни и трудоемки процедури на лечение.

При установяване в най-ранния стадий на петно в основата на зъба, тоест шиечен кариес в начална фаза, то е необходимо навреме да се обърнете към зъболекар, който на практика безвъзвратно и безболезнено да ви отърве от този проблем.

Не по-малко важна е консултацията на ендокринолог и стоматолог, ако ви бъде открит шиечен кариес, който бързо засяга съседните зъби, за да се определят истинските причини за неговата поява.

Профилактика на кариесите на шийката на зъба

Не се различава от тази, която се прилага за останалите видове кариес:

• Редовна, внимателна грижа за зъбната редица, като почистването на венците е задължително.
• Използване на конец за зъби;
• Вода за уста и специални пасти за зъби;
• Рационално хранене;
• Профилактични прегледи при зъболекар с цел провеждане на всички необходими процедури;