Навярно сте се сблъсквали с такова неприятно явление като изсушаване на кожата на ръцете. И не е изненадващо – нашите ръце през цялото време са на работа – мият чинии, перат, полират до блясък плочките в банята, ровят се в градината.

Как да се погрижите за тях, за да облекчите и без това нелекият им живот?

1. Защита

Хидролипидният слой на ръцете е много тънък, което ги прави особено уязвими на вредни въздействия и същевременно ръцете в най-голяма степен са подложени на тях – те постоянно се сблъскват с агресивните миещи средства, с професионалните вредни фактори.

Когато вършите домакинска работа, си създайте навик да използвате латексови ръкавици – разбира се, ако нямате алергия към латекс. Може също така да защитите ръцете си с крем със силикон, който създава слой, ограничаващ достъпа на вредните вещества.

2. Измиване

Миенето на ръцете трябва да се извършва нито с гореща, нито със студена вода. За миене избирайте меки сапуни или почистващи гелове с натурални съставки и овлажняващи фактори.

В никакъв случай не трябва да миете ръцете с домашен сапун, в който съдържанието на сода каустик е по-високо – тя още повече изсушава кожата, поради алкалното си рН. Можете да миете ръцете си с бебешки сапун, който е с ниво на киселинност 5.5.

След измиване на ръцете трябва да ги подсушите нежно с чиста кърпа и не забравяйте нанасянето на крем с овлажняващи съставки – глицерин, пикочна, хиалуронова киселина, ланолин, восък.

3. Подхранване

През нощта след нанасянето на мазен подхранващ крем можете да сложите на ръцете си ръкавици. Получава се своеобразен компрес, който ще усили действието на крема и ще спомогне за по-дълбокото проникване на хранителни вещества.

4. Омекотяване

За омекотяване на кожата на ръцете могат да се използват вани с парафин. Разтопете купен в аптеката медицински парафин на водна баня. Нанесете го на кожата на китките на ръцете, покрийте го отгоре с найлон.

След това сложете ръкавици или ги увийте в шал. След 20-30 минути отстранете парафинът, а на ръцете нанесете подхранващ крем. Такива процедури правят кожата необикновено мека и приятна.

Не желаете да се занимавате с парафин? Ето още една, по-проста рецепта – налейте чаша мляко в по-голям съд, добавете към него супена лъжица ленено семе, сложете го на котлона, докато кипне.

Когато млякото се охлади до температура около телесната, потопете в него ръцете си за 15 минути.

След банята за ръцете, ги измийте с топла вода, нанесете на тях козметично масло – от праскови, бадеми или зехтин. Тази процедура е особено полезно да се прави преди лягане, а след овлажняване на кожата с масло, си сложете памучни ръкавици.

5. Подмладяване

С напредването на годините кожата все по-често загрубява и се бели. От това особено много страдат жените в период на климактериума – на фона на хормоналните изменения кожата при тях става още по-суха и често възниква повишено ороговяване на лактите – така наречената кератодермия.

За решение на този проблем в домашни условия могат да се правят бани с млечна суроватка – между впрочем тази процедура е полезна както за ръцете, така и за краката. Благодарение на съдържащите се в суроватката млечни киселини такива бани действат като лек химически пилинг.